Üç generale ret

Yüksek Askeri Şura'da terfi ettirilmeyip geçtiğimiz günlerde 2 bakanın talebiyle açığa alınan 3 generalin, "Yürütmeyi durdurma talebi" AYİM tarafından reddedildi.

Yayınlanma: 03.12.2010 - 10:09
Abone Ol google-news

Milli Savunma Bakanı Vecdi Gönül ve İçişleri Bakanı Beşir Atalay, Balyoz darbe planı davasında adı geçen Tümgeneral Gürbüz Kaya, Tuğamiral Abdullah Gavremoğlu ve Tümgeneral Halil Helvacıoğlu'nu açığa almıştı. Cumhuriyet tarihinde ilk kez bakanların kullandığı yetki ile açığa alınan generaller, AYİM'e başvurarak, bu işlemin durdurulmasını talep ettiler.

Generallere ilişki açığa alınma işleminde bakanlık, "926 sayılı TSK Personel Kanunu'nun 65. maddesi uyarınca açığa çıkarılmıştır. Bilgilerinizi ve gereğini, durumun adı geçene bugün ivedilikle tebliğ edilerek belgenin bir örneğinin gönderilmesini rica ederim" denildi.
TSK Personel Kanunu'nun 65. maddesinde "Haklarında ölüm veya ağır hapis cezasını gerektiren veya yüz kızartıcı bir suçtan ya da taksirli suçlar hariç olmak üzere 5 yıl ve daha fazla hapis cezasını gerektiren bir cürümden veya emre itaatsizlikte ısrar, üste veya amire fiilen taarruz, üste veya amire hakaret, mukavemet suçlarından dolayı kamu davası açılanlar, mensup oldukları bakanlıklarca açığa çıkarılabilirler" hükmü yer alıyor.
Aynı maddenin (e) bendinde "terfi sırasına girenlerden açıkta bulunanların terfileri ve kademe ilerlemeleri yapılmaz" hükmü de bulunuyor.

AYİM'in aldığı kararın "Oy çokluğu ile" alındığı ifade edilirken, bu kararla beraber 16 Aralık 2010'da Balyoz Davası'nda durumları görüşülecek 3 generalin terfi etmeleri imkanı da ortadan kalkmış oldu. Yürütmeyi durdurma kararını reddeden mahkeme, önümüzdeki günlerde bugün aldığı kararın gerekçelerini yazarak kamoyu ile paylaşacak. Mahkeme, yürütmenin iptali talebini ise daha sonra görüşüp karara bağlayacak.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler