WikiLeaks, yeni adresten yayın yapıyor

Amerikan gizli diplomatik yazışmalarını pazar gününden bu yana yayımlayan Wikileaks sitesi, altı saatlik bir kesintinin ardından yeni bir İsviçre adresinden yayına başladı.

Yayınlanma: 03.12.2010 - 10:14
Abone Ol google-news

Wikileaks'in Twitter üzerinden yaptığı açıklamada, Amerikan şirketi EveryDNS'in, "wikileaks.org" adresini iptal etmesinin ardından "wikileaks.ch" adresinden yayının sürdüğü belirtildi.

Amerikan gizli diplomatik belgelerini açıklayan Wikileaks'e alan adını veren EveryDNS şirketi, wikileaks.org adresinin çok sayıda siber saldırıya hedef olduğunu belirtmiş, bu saldırıların şirketin altyapısına zarar verebileceği gerekçesiyle adresin iptal edildiğini duyurmuştu.

 

Amazon için boykoy çağrısı

Vietnam savaşıyla ilgili çok gizli belgeleri sızdırarak ifşa eden eski Pentagon uzmanı Daniel Ellsberg, Wikileaks'e desteğini çeken online satış devi Amazon'un boykot edilmesi çağrısında bulundu.

Ellsberg, Amazon'a yazdığı açık mektupta, Senatör Joe Liberman ve diğer sağcı kongre üyelerinin tehditleri karşısında Wikileaks internet sitesine ev sahipliği yapmaktan vazgeçen Amazon'un "korkaklık ve yaltakçılığından tiksindiğini" belirtti.

Daniel Ellsberg, yetkilileri, Çin'in bilgi akışının kontrolü konusundaki tutumuna özenmeye teşvik eden şirketlerle artık bağlantı kurmak istemediğini ifade etti.

Yıllardan beri Amazon'dan ayda 100 dolarlık kitap aldığını belirten Ellsberg, buna son verdiğini açıklayarak, şirketin "Amazon Prime'daki üyeliğime hemen son vermesini, Amazon'daki hesabımı ve kredi kartımı iptal etmesini, dosyalarındaki adres ve kredi bilgilerimi iptal etmesini ve artık bana duyuru göndermemesini istiyorum" diye yazdı.
Amazon'un diğer birçok müdaviminin de aynı şekilde hareket ettiğini düşündüğünü ifade eden Ellsberg, "en iyisi boykotun hemen ve daha yaygın uygulanmasıdır" dedi.
Wikileaks'e ev sahipliği yapan Amazon bu ilişkiye son verdiğini açıklamıştı. Ancak şirketABD hükümetinin baskısına boyun eğdiğini kabul etmiyor.

Ellsberg, 1969 yılında, çalıştığı RAND Corporation'daki meslektaşı Anthony Russo'nun yardımıyla gizli bilgilerin fotokopilerini çekmiş ve "Pentagon Belgeleri" olarak bilinen dosyaları New York Times ve diğer gazetelere ulaştırmıştı.

Belgeler, hükümetin çok önceden Vietnam savaşının büyük olasılıkla kaybedileceğini bildiğini ve çok sayıdaki sivil ve askeri Amerikan kayıplarını öngördüğü halde savaşa devam ettiğini ortaya koymuştu. Belgelerde ayrıca, hükümetin Kongre ve halka yalan söylediği de ortaya çıkmıştı.
 

İLGİLİ HABERLER:

ASSANGE İÇİN KIRMIZI BÜLTEN
 


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler