WikiLeaks belgelerinde Afganistan

Wikileaks internet sitesinde yayımlanan belgelerin birinde, ABD'nin Afganistan Büyükelçisi, Afganistan Devlet Başkan Yardımcısının başkent Kabil'den aldığı 52 milyon dolar nakit parayla Dubai'ye indiğini ileri sürülüyor.

Yayınlanma: 03.12.2010 - 10:27
Abone Ol google-news

ABD'nin Kabil Büyükelçisi Karl Eikenberry, Dışişleri Bakanlığı'na gönderdiği telgrafta, Afganistan'dan dışarı servet çıkışının yaygın bir durum olduğunu ve ABD'nin bunu durdurmaya gücünün yetmediğini itiraf ediyor. Eikenberry, diplomatik kaynaklara göre, bu şaşırtıcı olaylardan birinin 2009 yılının ekim ayında Dubai'de meydana geldiğini belirterek, Devlet Başkan Yardımcısı Ahmed Ziya Mesud'un 52 milyon dolar nakit parayla indiği Dubai havaalanında durdurulduğunu ve sorgulandığını belirtiyor.

Büyükelçi, Afganistan'da Sovyetler Birliği askerlerine karşı direnişin efsane lideri Ahmed Şah Mesud'un küçük kardeşi olan Ziya Mesud'un, Amerikan ve Birleşik Arap Emirlikleri yetkilileri tarafından kara para aklanmasını durdurmak için gözaltına alındığını, ancak Afganistan Devlet Başkanı yardımcısının, paranın nereden geldiğini açıklamadan gitmesine izin verildiğini ifade ediyor. Eikenberry, büyük miktarlarda paranın haftalık, aylık ve yıllık olarak Afganistan'a geldiğini ve ülke dışına gittiğini, 20 Ağustos 2009'daki devlet başkanlığı seçiminden önce bankacılık sisteminden 600 milyon doların çekildiğinin rapor edildiğini, son aylarda 200 milyon doların daha çekildiğini kaydetti.

Kuryeler, paranın genellikle Pamir Havayolları uçakları tarafından taşındığını bildiriyor. Pamir Havayolları'nın ortakları arasında Kabil Bank, Devlet Başkanı Hamid Karzai'nin kardeşi Mahmud Karzai, Tacik savaş ağası Muhammed Fehim de bulunuyor. Büyükelçilik telgrafında, dışarı çıkarılan paraların sahipleri olarak, uyuşturucu kaçakçıları, rüşvet alan yetkililer ile yasal yollardan para kazanan, ancak parasını Afganistan'da tutmanın faydası olmadığını düşünen iş sahipleri gösteriliyor.
 


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler