"Kemal Türkler davası Meclis gündeminde

CHP Grup Başkanvekili Kemal Anadol, DİSK eski genel başkanlarından Kemal Türkler'in öldürülmesine ilişkin davanın zaman aşımına uğramasına, "Failler gizli ellerce korundu, bu gizli eller devlettir. Bu Cumhuriyet tarihinin devletin bir suçu örtbas etmek için yaptığı en büyük ayıbıdır. Doğrudan suçludur devlet" diyerek tepki gösterdi.

Yayınlanma: 03.12.2010 - 11:32
Abone Ol google-news

CHP Grup Başkanvekili Kemal Anadol, TBMM'de düzenlediği basın toplantısında Kemal Türkler'in öldürülmesine ilişkin davanın zaman aşımına uğramasını değerlendirdi. Türkler'in evinin önünde 22 Temmuz 1980 tarihinde öldürüldüğünü hatırlatan Anadol, şöyle dedi:

"Aradan 30 yılı aşan bir süre geçmesine ve gerçek failler bilinmesine karşın, failler uzun süre adalet önüne çıkarılmamış, gizli ellerce korunmuştur. Failler gizli ellerce korundu, bu gizli eller devlettir. Nerede bir faili meçhul cinayet varsa faili bulunamıyorsa onun faili, gerçek faili devlet olduğu gibi, bu davada da failler gizli eller, gizli eller değil aslında o devletin organları tarafından korunmuştur."
 

"Zaman aşımına uğratıldı"

Davanın bilinçli bir çaba ile zaman aşımına uğratıldığını savunan Anadol, "Türkler'in ailesinin girişimleri ile 1996 yılında tekrar açılan davada, dosya Ankara'dan İstanbul'a ancak 6 yılda ulaşabilmiştir. Bu süreçte kimler, hangi gerekçelerle bu dosyayı 6 yıl sümen altına itmiştir" diye sordu.
 

"Doğrudan suçludur devlet"

"İstenen dosya 6 yılda geldi. Bu Cumhuriyet tarihinin devletin bir suçu örtbas etmek için yaptığı en büyük ayıbıdır. Doğrudan suçludur devlet" diyen Kemal Anadol, "Hangi gardiyan, hangi cezaevi müdürü, hangi hakim, hangi savcı bu davayı zaman aşımına uğratmıştır?" diye sordu.
 

Başbakan'a seslendi

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'a da seslenen CHP Grup Başkanvekili Anadol, şöyle dedi:

"Üç generali yargıya başvurduğu için cezalandırmak üzere yasa çıkartmayı düşünen Başbakan, bana cevap versin. Kendisine buradan sesleniyorum. Sen önce gel yaşam hakkına gasp edenleri, siyasi cinayet işleyenleri yani insanlık suçu işleyenleri zaman aşımından kurtaracak siyasal düzenleme yap."
 

"Derin devlet"

"Devlet içerisinde kimler koruyor?" sorusuna da Anadol, "Derin devlet falan deniyor ya, işte, araştırma önergesini ondan verdik. Kimler koruyor onu çıkartalım ortaya, amacımız o" dedi.
 

Meclis araştırması istedi

CHP Grup Başkanvekili Anadol, TBMM Başkanlığı'na, Kemal Türkler cinayetinin aydınlatılması amacıyla Meclis'te araştırma açılması için önerge verdi. Bu cinayetin 12 Eylül askeri darbesine zemin hazırlayan bir siyasi suikast olduğunu belirten Anadol, önergesinde şöyle dedi:

"Bu cinayete adı karışanların Susurluk sürecinden de karşımıza çıkması tesadüf değildir. Türkiye'nin geçmişi ile hesaplaşması, devlet ve iktidara çöreklenmiş çetelerin temizlenmesi için Kemal Türkler cinayetini gerçekleştirenlerin kimler tarafından korunup himaye edildiklerinin bir an önce ortaya çıkarılması gerekmektedir."

Anadol, Türkler'in ölümü ve aradan geçen zaman içindeki dava sürecini de yanında getirdiği tablo ile anlattı.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler