"Kürt aşiretler, bir avuç Hıristiyanı taciz ediyor"

The Economist dergisi, Türkiye'deki din özgürlüğüne ilişkin Süryanilerin durumuna dikkat çektiği analizinde Mardin'de "Kürt aşiretleri, kalan bir avuç Hıristiyana taciz etmeyi sürdürüyor" iddiasında bulundu.

Yayınlanma: 03.12.2010 - 11:36
Abone Ol google-news

Haftalık The Economist dergisi, "Türkiye ve Dini Özgürlük" başlıklı analizinin girişinde "Herkes olmasa da, bazıları, Türkiye'deki Hıristiyanların durumunu iyileştirmek istiyor" sözlerini kullandı.

"Kürt aşiretlerinin Osmanlılarca 1915'te 1 milyon civarında Ermeni'nin katledilmesi olayına karıştığı çok iyi biliniyor" iddiasına yer verilen analizde Güneydoğu'da sadece "bir avuç yerel liderin bir zamanlar bölgede refah içinde yaşamış Hıristiyanlarla barışma arayışları" içinde olduğu ifade ediliyor.

Bu çerçevede Diyarbakır Sur Belediye Başkanı Abdullah Demirtaş'ın bölgesindeki Hıristiyan eserlerinin restorasyonu için para ve malzeme sağladığına dikkat çeken dergi, "Ancak, komşu Mardin ilinde Kürt aşiretleri, kalan bir avuç Hıristiyan'ı taciz etmeyi sürdürüyor. Başlıca hedef de Mor Gabriel Süryani Manastırdır" iddiasında bulundu.
The Economist, manastırın arazisine ilişkin olarak beş davayla karşı karşı olduğuna, bunlardan ikisinin Çelebi aşiretinin kontrollündeki Kürt köylerince, diğerlerince ise hükümetçe açıldığına işaret etti.

Bu arada, dergi, Midyat ve çevresinde yaşayan 2 bin kadar Süryaninin eziyet edildiği savlarını da aktardığı analizinde, "Midyat'taki Süryanilerin çektiği acılar, AK Parti'nin Hıristiyanlara yönelik muamelenin iyileştirilme çabalarına ters düşüyor" diyen dergi, AB'nin Türkiye'den başlıca taleplerinden arasında gayri Müslim azınlıklarına daha özgürlük sağlanmasının bulunduğunu anımsattı.

AKP hükümetinin, Van'daki Ermeni kilisesi restorasyonu gibi bir "dizi jest" yaptığına, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın da, Hıristiyanlara kötü muamele yapılmaması talimatını verdiğine dikkat çeken The Economist, "Bunlardan hiç biri, Mor Gabriel'den sorumlu piskopos Samuel Aktaş'ı etkilemiyor. Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'ne başvurma sözünü verdi. 'Bu adaletsizliklerin karşısında sessiz kaldım ancak artık kalmayacağım' diyor" diye yazdı.
 


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler