'Nükleerde fiili bir sürece giriyoruz'

Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, nükleer güç santrallarına ilişkin olarak, Duma'nın (Rusya Federasyonu Parlamentosu Alt Kanadı) alt ve üst kanadıyla yapılan onaylardan sonra projenin artık fiili bir sürece doğru girdiğini söyledi.

Yayınlanma: 03.12.2010 - 12:20
Abone Ol google-news

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, "Proje, şirketin kurulmasıyla beraber bizim hem Akkuyu'daki arsayla alakalı lisanslamalar, yer teslimi ve onların araziyle ilgili varsa problemlerin giderilmesi gibi bir kısım fiili bir sürece giriyoruz" açıklamasında bulundu.
 

'Igor Seçin ile biraraya geleceğiz'

Yıldız, İstanbul'da düzenlenen "Boğaziçi Bölgesel Ortaklık Zirvesi"nde gazetecilerin sorularını yanıtladı. Türkiye'de kurulması planlanan nükleer güç santrallerinin son durumuna ilişkin bir soru üzerine Yıldız şöyle konuştu: "Büyük ihtimalle 13-14 Aralık'ta Rusya Federasyonu Başbakan Yardımcısı İgor Seçin ile bir araya geleceğiz. Şu anda programlarımızı karşılıklı teyit etmeye çalışıyoruz. Tabi ki, Sayın Medvedev'in ve özellikle Duma'nın (Rusya Parlamentosu'nun alt kanadı) alt ve üst kanadıyla yapılan onaylardan sonra, kendilerinin de tensip etmesiyle beraber bu proje artık fiili bir sürece doğru giriyor. Proje şirketinin kurulmasıyla beraber bizim hem Akkuyu'daki arsayla alakalı lisanslamalar, onların yer teslimleri, onların araziyle ilgili varsa problemlerin giderilmesi gibi bir kısım fiili bir sürece giriyoruz. Ben, Rusya Federasyonu ile yapacağımız işbirliklerinin hemen hemen en büyüğü olan nükleer güç santrallerinin ticaret hacmimizde mutlaka olumlu yönde etkileyeceği kanaatindeyim. Sanayimizi çok farklı yönde olumlu etkileyeceği kanaatindeyim. Bölgede hangi konular konuşuluyor olsa da ve hangi evraklar zaman zaman spekülatif olarak düzenleniyor olursa olsun, biz işimizi yapmaya devam edeceğiz."
 

'Japonya'ya iade-i ziyaret yapacağız'

Toshiba'nın Türkiye'de nükleer enerji dışında bir yatırım paketi olup olmadığı yönündeki bir soruya Yıldız, nükleer güç santrallerinin yalnızca bir elektrik temini olmadığını defalarca altını çizdiğini söyledi. Nükleer güç santrallerinin yapımının çok ciddi bir moderatör ve katolizatör görevi göreceğini belirten Yıldız, "Japonya ile yaptığımız görüşmelerde de özellikle enerji sektörünün dışında, ulaşım, kültür işbirliği gibi alanlarında da bir lojistik merkez olarak ciddi bir konsept genişlemesi olacak. Bunları görüşmeler belirleyecek. Geçen hafta Japonya'dan gelen heyetle bir toplantı yapmıştık. Önümüzdeki hafta bir kez daha yapacağız Türkiye'de. Bu toplantıları yeterli görürsek Japonya'da bir iade-i ziyaretle birlikle bir toplantı yapacağız. Yeterli görmezsek toplantılar yine Türkiye'de devam edecek. Buna sadece elektrik temini olarak bakmıyoruz, birçok sektörün de önünü açacak" dedi.
 

'WikiLeaks iddiaları Azerbaycan ile ortak projelerimizi etkilemez'

Wikileaks'da iddia edilen görüşmelere de değinen Bakan Yıldız, burada iddia edilen konuşmaların özellikle bölgede enerji yapılanmasını hiç bir şekilde engelleyemeyeceği kanaatinde olduklarını söyledi. "Biz doğru olan şeyleri söylüyoruz ve yapıyoruz" diyen Bakan Yıldız, "Bunlar üzerinde tabi ki spekülatif haberler zaman zaman olacaktır. Bildiğiniz gibi Aliyev'in ağzından söylendiği iddia edilen konuların, bizim dost ve kardeş ülkemiz Azerbaycan ile herhangi bir sıkıntı doğurmayacağı gibi, ortak projelerimize devam edeceğiz. Türkiye'nin, ülkemizin menfaatleriyle ilgili hangi proje varsa onunla ilgili yapılandırmamız devam edecek. Bir ülke ile proje yapmamız, diğer ülke ile herhangi bir projeden vazgeçtiğimiz anlamına gelmez. Yenilenebilir enerji kaynakları, yerli kaynaklar, nükleer ve farklı enerji kalemlerindeki işbirliklerimiz devam edecektir" açıklamasında bulundu.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler