"Bizim talebimiz belli"

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, "Bizim talebimiz belli bu değişmedikçe İsrail'le ilişkiler eskiye dönmez" dedi.

Yayınlanma: 03.12.2010 - 14:59
Abone Ol google-news

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, İsrail'e yangın söndürme uçakları gönderilmesinin ardından Netenyahu ile görüşmesini değerlendirdi. Erdoğan, iki ülke ilişkilerinin bundan sonra düzelip düzelmeyeceği konusunda "(Netenyahu) Türkiye'nin böyle bir dönemde yaşadıkları bu yangın olayına karşı gösterdiği ilgi sebebiyle bunun geleceğe yönelik ilişkilerde de olumlu bir vesile teşkil etmesi taleplerini de telefonlarında ifade ettiler. Ama bizim biliyorsunuz bu konuyla o konuları birbirine karıştırmamak ve taleplerimiz zaten bizim beliydi" dedi.

Erdoğan, konuyla ilgili basın mensuplarının sorularını yanıtladı. Türkiye'nin İsrail'e yangın söndürme uçağı göndermesinin iki ülkenin gerilen ilişkilerini nasıl etkileyeceği yönündeki soruna Erdoğan şu yanıtı verdi:

"Bizler böyle bir taleple yangın söndürücü uçaklar istenince burada gerek insani gerekse İslami olarak böyle bir görevi yerine getirdik. Bu bizim tabi tarihi noktada da aldığımız terbiye bu geleneklerimiz icap ettiriyor. Burada biz her zaman söylediğimiz gibi insanlar var burada bir doğa vardır.Şu anda uçaklarımız orda. Tabi böyle bir olay nedeniyle geleceğe yönelik İsrail Türkiye ilişkilerinde ne olduğu konusunda tabi sayın Netenyahu bizi teşekkür için aradılar. Türkiye'nin böyle bir dönemde yaşadıkları bu yangın olayına karşı gösterdiği ilgi sebebiyle bunun geleceğe yönelik ilişkilerde de olumlu bir vesile teşkil etmesi taleplerini de telefonlarında ifade ettiler. Ama bizim biliyorsunuz bu konuyla o konuları birbirine karıştırmamak ve taleplerimiz zaten bizim beliydi., bu talepler çözülmediği sürece münasebetlerimizin geçmişteki gibi olamayacağını da ifade etmiştik. Bu taleplerimizin bir kısmı yerine geldi. Gelmeyen neydi özür meselesi bir de tazminat konusu. Bunların çözümü gerekir dedik. Bunun halli geleceğe yönelik olumlu bir sürecin başlamasına tabi ki vesile olabilir. Ama bunun halledildiğini görmemiz şart. Temenni ederim ki bunun halli yolunda adımlar atılmış olur."

 

Netanyahu'dan teşekkür

İsrail Başbakanı Benjamin Netenyahu, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ı telefonla arayarak, İsrail'de çıkan orman yangınına müdahalede bulunan iki söndürme uçağını gönderdiği için minnettarlığını ifade etti.

Başbakanlık Basın Merkezinin internet sitesinde yer alan bilgi notuna göre, Netenyahu, Başbakan Erdoğan'ı telefonla arayarak, ''İki yangın söndürme uçağı gönderdiğiniz için sizlere minnettar olduğumu iletmek için aradım'' ifadesini kullandı.

Netenyahu, Erdoğan'a şunları söyledi:

''Türk halkının ve sizin bu yardımınızın çok büyük ve anlamlı olduğunu belirtmeliyim. Şu anda herkes Türk uçaklarının yangını söndürmek için uçtuğunu görüyor, ben de görüyorum. Hem hükümetim, hem de halkımın minnettarlığını ifade etmek için sizi şahsen aramak istedim''

Başbakan Erdoğan ise Netanyahu'ya geçmiş olsun dileklerini ilettikten sonra, şu ifadeleri kullandı:

''41 vatandaşınızın hayatını kaybetmesini üzüntüyle öğrendim. Bu afet karşısında insani ve İslami bir görev olarak yardım etmemiz gerekiyordu. Olayı öğrendiğim andan itibaren gerekli talimatları verdim. Millet olarak size başsağlığı dileklerimi iletiyorum. Yaralılar konusunda da her türlü yardımı yapmaya hazırız. Yangın sönene kadar uçaklarımız ülkenizde kalacaktır.'' 

 

Netenyahu, Erdoğan ile görüşmesini anlattı

Ynet'e göre Haifa'da basına konuşan Netanyahu, Erdoğan ile görüşmesini anlattı. Netanyahu, "Erdoğan'a yapılan büyük çabaları takdir ettiğimi ve bunun ikili ilişkilerin iyileştirilmesi için bir kapı oluşturacağından emin olduğumu söyledim" şeklinde konuştu.

Türk mevkidaşı Erdoğan ile konuştuğunu anlatırken Erdoğan'ın kendisi ve Türkiye adına yangının sonucunda ölen 41 kişinin ailerine başsağlığı dileklerini ilettiğini ve Türkiye'nin yardım etme arzusunu ifade ettiğini söyledi. Netanyahu şöyle devam etti:
"Ben de, Erdoğan'a böyle bir dönemde yapılan büyük çabaları takdir ettiğimi ve bunun ikili ilişkilerin iyileştirilmesi için bir kapı oluşturacağından emin olduğumu söyledim"

 

10 ülkeden 24 uçak

Edinilen bilgiye göre yangın söndürme çalışmalarında yardımcı olmak üzere 10 ülkeden beklenen 24 uçağın bir bölümü, Türkiye'ninkiler de dahil olmak üzere İsrail'e ulaştı.
Son verilere göre Türkiye, Rusya, Bulgaristan, İspanya, Güney Kıbrıs'tan ikişer, Yunanistan'dan 5, Fransa'dan 4, İngiltere'den 3, Hırvatistan ve Azerbaycan'dan birer uçağın söndürme çalışmalarına katılması bekleniyor. Ürdün ise 3 itfaiye ekibi gönderiyor.
Bu arada İsrail Hava Kuvvetleri, yangın söndürme çalışmalarına katılan uçakların rahat çalışmalarını sağlamak amacıyla Hayfa hava sahasını uçuşa kapattı.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler