"Türk kadınının değeri iyi bilinmelidir"

Siyasiler kadına seçme ve seçilme hakkı verilmesinin yıldönümü dolayısıyla mesaj yayımladı.

Yayınlanma: 04.12.2010 - 12:47
Abone Ol google-news

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu,  kadına seçme ve seçilme hakkı verilmesinin yıldönümü dolayısıyla yayımladığı mesajda, Türkiye'de kadınların İsviçre, Fransa ve İtalya'dan çok önce, 1934 yılında seçme ve seçilme hakkı elde ettiğinin unutulmaması gerektiğini belirtti.

Kılıçdaroğlu, mesajında şunları kaydetti:
''Seçme ve seçilme hakkını 1934'te elde eden kadınların ülkesinde ne yazık ki 60-70 yıl sonra bile 'Kadının Adı Yok' diye kitap yazılabiliyor. Günümüzde Başbakan, kadın ile erkeğin eşit olmadığını söyleyebiliyor ve yine ne yazık ki, toplumun yarısından çoğunu oluşturan kadınlar en yüksek perdeden seslerini yükseltmiyorlar, hapsedilmek istendikleri yaşam dışı alanlarda bu olumsuzluğa gereken tepkiyi göstermiyorlar.
Kadınlar, Avrupalı kadınların kendilerinden çok sonra elde ettikleri seçme ve seçilme hakkını 1934'te elde ettiklerini unutmamalı ve siyasete ağırlıklarını koymalıdırlar. Biz halkın partisi olarak kadınları hak ve hukuklarına sahip çıkmaya, 76 yıl önce kendilerine sandık ve Meclis yolunu açan CHP'ye destek olmaya ve halkın iktidarında bu olumsuzluğun hesabını sormaya davet ediyoruz.''

 

Masum Türker

Atatürk'ün, 5 Aralık 1934'te, birçok Avrupa ülkesinden önce Türk kadınına seçme ve seçilme hakkı tanınmasını sağlayarak onlara verdiği değeri somut bir şekilde ortaya koyduğuna dikkat çeken DSP Başkanı Masum Türker, "Türkiye Cumhuriyeti'nin kuruluşunda erkeklerle omuz omuza vererek vatan için mücadele eden Türk kadınının kazandığı bu hak, çok önemli bir adımdır ve değeri iyi bilinmelidir" dedi.

Türk kadınının, 1934'ten bu yana, hem halk iradesini hem de kendi iradesini TBMM'ye yansıtma konusunda önemli bir anahtarı elinde bulundurduğunu kaydeden Türker, "Elindeki anahtara rağmen, TBMM'de yeterince temsil edilemeyen kadınlarımız, görünmez prangalarla da mücadele etmektedir. Bu nedenle gerek parti tüzüklerinde, gerek Siyasi Partiler Kanunu'nda gerekse Seçim Kanunu'nda yapılacak yeni düzenlemelerle, kadınlarımız görünmez prangalardan kurtulabilir" dedi.

Türker, kadınların siyasette etkin olmalarının Türkiye'ye önemli değerler katacağını vurgulayarak kadınları aktif siyasete davet etti.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler