'Nükleerde Rusya'yla yeni bir teknik süreç başladı'

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Mersin Akkuyu'da yapılacak nükleer santral konusunda "sabırlı, ısrarlı ve kararlı" olacaklarını söyledi.

Yayınlanma: 04.12.2010 - 13:51
Abone Ol google-news

İNTES'in 24'üncü Genel Kurulu Ankara'da gerçekleştiriliyor. Devlet Bakanı Zafer Çağlayan, Bayındırlık ve İskan Bakanı Mustafa Demir, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, milletvekilleri ve bürokratların da katılımıyla gerçekleşen genel kurulda Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakan Taner Yıldız konuşma yaptı ve basın mensuplarının sorularını cevaplandırdı.

Rusya Devlet Başkan Yardımcısı Igor Seçi'nin Türkiye'ye yapacağı ziyarette Mersin Akkuyu'da yapılacak nükleer santral konusunun ne aşamaya geleceğine ilişkin bir soruya Bakan Yıldız, "Geçen hafta Rusya Devlet Başkanı Medvedev tarafından onaylanmıştı. Bundan sonraki süreç tamamen teknik çalışmalara yönelik olacak. Hemen hemen her hafta telefonlaşıyoruz. Bu süreci yakinen takip edebilmek için. Önümüzdeki iki hafta içerisinde İstanbul'da bir görüşme yapacağız. Bu görüşmede özellikle nükleer güç santrallerinin yapımı ile alakalı proje firmasının kurulması gündeme gelecek, yol haritası çıkartılacak. Daha sonra yine bir iki ayda tamamlanmayacak olan lisanslama ve yerle alakalı konular gündeme gelecek. Bu orta ve uzun vadeli bir süreçtir. Problemleri olan bir süreçtir. Problemlerin giderilmesi önemlidir. Bu konuda sabırlı, ısrarlı ve kararlı olacağız. Yeni bir teknik süreç başlıyor diyebilirim" şeklinde konuştu. Kurumlar arası koordinasyonun önemli olduğunu vurgulayan Bakan Yıldız, Türkiye'nin hükümetler arası anlaşma veya ihale yoluyla yaptığı en büyük blok işin nükleer santral olduğunu söyledi.

 

'Japonya'da sadece nükleer güç santrali konuşmayacağız'

Bakan Yıldız, Sinop'ta kurulması planlanan nükleer santral ile ilgili Japonya'ya yapacağı ziyarete yönelik bir soru üzerine "Geçen hafta Japonya ile yaptığımız görüşmeler sonucunda iyi bir nokta yakaladık. Japon heyeti önümüzdeki hafta tekrar gelecek. Biz de 20 Aralık'tan sonraki bir tarihte Japonya'ya gitmeyi planlıyoruz. Japonya'da bizim için yalnızca nükleer güç santrali ile sınırlı olan bir konu olmayacak. Aynı zamanda bir kısım teknoloji transferleriyle ve ulaşım sektörleriyle alakalı geniş konseptli yatırımların söz konusu olduğu bir süreç olacak" ifadelerini kullandı.

'Piyasalara bir müdahale söz konusu değil'

Yıldız, LPG zammıyla ilgili bir soru üzerine piyasalara bir müdahalelerinin söz konusu olmadığını belirterek, "Ne benzin, ne motorin, ne de LPG piyasasına müdahalemiz söz konusu. Otomatik fiyatlandırma mekanizması devam ediyor. Özellikle yüzde 90-92 tamamen ithalata dayalı bir kaynağın verilerini tespit etmek yine ithal kaynaklar vasıtasıyla oluyor. Japonya'da ya da Avrupa'da yaşanan bir soğuğun rafineri merkezinden çıkış petrol ürünleri üzerinde tesiri olduğunu görüyoruz. İç etmenler var. Dış etmenler var. Şu anda dış etmenler daha tesirli diye düşünüyorum" şeklinde konuştu.

'Çalışmalarımız herhangi bir şekilde etkilemeyecek'

Bakan Yıldız'a AKP Genel Başkan Yardımcısı Abdülkadir Aksu başkanlığında Wikileaks ile ilgili belgelerin incelenmesi ve hukuki sürecin başlatılması için bir komisyon kurulduğunu hatırlatması üzerine şöyle konuştu: "Bu tür belgelerin enerji sektörüyle alakalı bölgemizde gerekse Türkiye'deki çalışmaları etkilemeyeceğini söyleyebilirim. Başbakanın talimatlarıyla enerji sektöründeki Türkiye'nin coğrafyasında kaynaklanan bütün avantajları vurguladığımız ve düzenlediğimiz bir yapı içerisinde götürüyoruz. Çalışmalarımız herhangi bir şekilde etkilenmeyecektir."


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler