Emeklilik yaşı 58'e iniyor

Dünyadaki genel eğilimin tersine, sol eğilimli hükümetin işbaşında olduğu Bolivya'da, emeklilik yaşı 58'e indiriliyor ve emeklilik fonları kamulaştırılıyor.

Yayınlanma: 04.12.2010 - 14:38
Abone Ol google-news

Bolivya Kongresi dün, daha önce erkekler için 65 ve kadınlar için 60 olan emeklilik yaşını 58'e çeken ve emeklilik fonlarını kamulaştıran yasayı onayladı.

Devlet Başkanı Evo Morales, ülkedeki emeklilik sistemini devletin kontrolü altına alan ve kayıtdışı sektörde çalışan ile şu anda emeklilik hakkından mahrum olan Bolivyalıların yüzde 60'ını emeklilik sistemine dahil eden emeklilik reform yasasının çıkması için büyük çaba harcadı.

Morales'in imzalaması beklenen yasa, gelecek yıl ortasında yürürlüğe girecek. Yasayla birlikte 70 bin madenci iki yıl erken emeklilik hakkına kavuşacak.

Bolivya İşverenler Federasyonu, yeni sistemin sürdürülebilir olması konusundaki kaygılarını dile getirerek yasaya karşı çıkarken, Morales'e destek veren Bolivya İşçi Federasyonu ise yasadan yana tavır koydu.

Bolivya'da, devlet idaresindeki emeklilik sistemi, çöktüğü gerekçesiyle 13 yıl önce özelleştirilmiş, İsviçreli Zürich Financial Servives ve İspanyol BBVA bankası 1,2 milyon işçiyi kapsayan iki özel emeklilik fonunu yönetmeye başlamıştı. Yasanın kabul edilmesiyle bu fonlar yeniden devlet kontrolüne geçecek.

Yasa, işçiler ve şirketlerin ödeme yapacağı bir ''dayanışma fonu'' kurulmasının yolunu açıyor. Bu fondan, 10 yıl boyunca gönüllü olarak katkıda bulunan kayıt dışı sektördeki işçilere asgari düzeyde ödeme yapılacak.

Dünyada birçok ülke, ortalama yaşam süresinin yükselmesi, doğum oranının düşmesi ve ülke bütçelerinin emeklilik yükümlülüklerini yerine getirmede zorlandığı gerekçesiyle emeklilik yaşını yükseltiyor. Fransa, geçen ay emeklilik yaşını 62'ye çıkarmış, borç sorunuyla boğuşan Yunanistan, erken emeklilik olanaklarına son vermişti.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler