Yılmaz: Emeklilerin satın alma gücü arttı

CHP Zonguldak Milletvekili Ali İhsan Köktürk'ün soru önergesine Devlet Bakanı Cevdet Yılmaz'ın verdiği yanıt emeklileri kızdıracak.

Yayınlanma: 05.12.2010 - 07:44
Abone Ol google-news

"Milli gelirden emeklilerin pay alabilmeleri için yapılan herhangi bir çalışma var mıdır" sorusuna Bakan Yılmaz, emeklilerin satın alma güçlerinin önemli ölçüde arttığı yanıtını verdi.  CHP Zonguldak Milletvekili Ali İhsan Köktürk'ün soru önergesini Devlet Bakanı Cevdet Yılmaz, Devlet Planlama Teşkilatı Müsteşarı Kemal Madenoğlu'nun bilgi notu ile yanıtladı

"Aylıklarda enflasyonun üzerinde artış oldu"

CHP'li vekil, soru önergesinde, "Milli gelirden emeklilerin pay alabilmeleri için yapılan herhangi bir çalışma var mıdır?" diye sordu. Verilen yanıtta ise; 2002-2010 döneminde emekli aylıklarının gelişimi incelendiğinde tüm emekli gruplarında enflasyonun üzerinde reel artış gözlendiği belirtilerek, şöyle denildi:

"Emekli Sandığına bağlı emeklilerin aylığında yüzde 16 oranında bir reel artış gerçekleşirken özellikle en düşük emekli aylıkları almakta olan Bağ-Kur tarım sigortalılarının aylıklarında yüzde 200 oranında reel artış kaydedilmiştir. Bu durum emeklilerin satın alma güçlerinin bu dönemde önemli ölçüde arttığına işaret etmektedir."

"En büyük gelir kalemini oluşturuyor"

TÜİK tarafından yapılan 2008 yılı Gelir ve Yaşam Koşulları Anketinin sonuçlarına göre, yıllık toplam gelirin gelir türlerine göre dağılımında, emekli ve dul-yetim aylıklarının faaliyet gelirlerinden (maaş, yevmiye ve müteşebbis) sonra en büyük gelir kalemini oluşturduğunun gözlendiği belirtilerek, şöyle denildi:

"Nitekim emekli ve dul-yetim aylıklarının toplam gelir içindeki payı 2008 yılı sonuçlarına göre yüzde 18,1'dir. Üçüncü ve dördüncü yüzde 20'lik grup için, emekli aylıklarının toplam gelir içindeki payı, müteşebbis gelirinden de yüksektir. Üçüncü yüzde 20'lik grup için emekli aylıkları toplam gelirin yüzde 22,5'ini, dördüncü yüzde 20'lik grup için ise yüzde 21,7'sini oluşturmaktadır."


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler