Erdoğan'dan Obama analizi

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ABD'deki başkanlık seçimini kazanan Barack Obama'yı tebrik etti. Seçimin ABD halkına hayırlı olmasını dileyen Erdoğan, ''ABD'nin siyasi tarihinde ilk kez, yıllar yılı siyah-beyaz ayrımının uç boyutlarda tartışıldığı ve ağır bedellerinin ödendiği bir ülkede, böyle bir seçim neticesinin çıkmış olmasının, bu noktada bir kırılmanın yaşandığını gösterdiğini'' söyledi.

Yayınlanma: 05.11.2008 - 11:35
Abone Ol google-news

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, ABD'deki başkanlık seçimini kazanan Barack Obama'yı tebrik ederek, ''Türkiye-Amerika ilişkileri oradaki yönetimlerin değişmesiyle değil, ABD ile Türkiye'nin kendi arasındaki stratejik farkıyla bence belirlenmiş, bununla da devam etmeli diye düşünüyorum'' dedi.

Seçimin ABD halkına hayırlı olmasını dileyen Erdoğan, ''ABD'nin siyasi tarihinde ilk kez, yıllar yılı siyah-beyaz ayrımının uç boyutlarda tartışıldığı ve ağır bedellerinin ödendiği bir ülkede, böyle bir seçim neticesinin çıkmış olmasının, bu noktada bir kırılmanın yaşandığını gösterdiğini'' söyledi.

Erdoğan, şöyle devam etti: ''Orada da artık siyah-beyaz diye bir sorunun kalmadığını söyleyebiliriz, bu alınan neticeyle. Çünkü sadece siyahların değerlendirmesiyle böyle bir neticenin yakalanması mümkün değildi. Beyazların da ciddi bir oy kayması oldu ki, böyle bir netice çıktı. Bundan dolayı tabii ki Obama'yı, kampanyadaki enerjik sürecini, ekibinin bu noktadaki çalışmasını tebrik ediyorum. Amerika'nın, şu anda dünyadaki imkanları noktasında güçlü bir ülke olması sebebiyle üzerindeki yük çok farklı. Küresel krizin yaşandığı bir dönemde Obama böyle bir yükü sırtlanıyor. Dünyadaki küresel barışa katkı sorumluluğu ABD'de çok çok daha fazla. Bu noktada seçim kampanyalarında işlenen bazı tezleri, seçim kampanyasına yönelik kalan tezler olarak değerlendiriyoruz, orada kalır diye düşünüyoruz. Türkiye-Amerika ilişkileri oradaki yönetimlerin değişmesiyle değil, ABD ile Türkiye'nin kendi arasındaki stratejik farkıyla bence belirlenmiş, bununla da devam etmeli diye düşünüyorum ve öyle olacağına inanıyorum. ''

"Baykal ile herhangi bir tartışmanın içine girmeyeceğim"

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, gelen sorular üzerine CHP Genel Başkanı Deniz Baykal'ın kendisine yönelik eleştirilerine cevap vermeyeceğini onunla herhangi bir tartışmanın içine girmeyeceğini, ifade ederek, ''Seçime kadar kendi söylesin kendi dinlesin'' dedi.

 

 


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler