Çad'da savaşın izleri yaşıyor

Son yüzyılda Fransız işgali, darbeler, iç savaşlar ve kabile çatışmaları ile gündemde olan Afrika ülkelerinden Çad'da, 2008'deki son iç savaşın izleri hala tazeliğini koruyor.

Yayınlanma: 05.12.2010 - 08:56
Abone Ol google-news

1900 yılının nisan ayında Fransızlarca işgal edilen ve 1960 ağustosunda bağımsızlık ilan edilen Çad'da, iç savaş ve kabile çatışmaları eksik olmuyor. 2 Şubat 2008'de çıkan son iç savaşta, üç kabileden oluşan isyancılar, ''Fransızları kovmak için'', İdris Debi yönetimine baş kaldırarak başkent Encemine'nin neredeyse tamamını ele geçirdiler. Ancak kendi aralarında yaşadıkları çekişme sonucunda fırsatı değerlendiren Debi'ye bağlı güçler, Fransızların desteğiyle yeniden başkenti ele geçirip iktidarlarını korudular.

İç savaş, başkent Encemine'nin 25 kilometre güneydoğusundaki Kavi bölgesinde patlak verdi. Başkenti ele geçiren direnişçilerle burada çıkan çatışmada Genelkurmay Başkanı Davud Sumain, öldürüldü. Ağır yaralanan ve tedavi için Fransa'ya götürülen Genelkurmay Başkan Yardımcısı da 2 ay sonra hayatını kaybetti.

Kavi'deki çatışmalarda askerler ve rejim muhaliflerinden 300 kişi yaşamını yitirdi.
Bu bölge, hala iç savaşın izlerini taşıyor. Kavi'de, darmadağın olmuş otomobillere ait kaporta parçaları ile mezarlar dikkati çekiyor. saldırısını engellemek için Encemine etrafına kazdırdığı hendekler de varlığını koruyor. Başkentin ana arterlerinde uygulanan 2008'den kalma fotoğraf çekme yasağı da hala sürüyor.
 


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler