Binalara 'enerji kimlik belgesi'

Bayındırlık ve İskan Bakanlığı'nca AB'ye uyum sürecinde konutlar için getirilen ''Enerji Kimlik Belgesi'' alma zorunluluğunun Ocak 2011''den itibaren uygulamaya konulacağı bildirildi.

Yayınlanma: 05.12.2010 - 09:18
Abone Ol google-news

Bakanlık tarafından 2008'da çıkartılan ve yeni yılda yürürlüğe girecek ''Binalarda Enerji Performans Yönetmeliği'' gereğince, yeni yapılacak binaların, yıllık enerji tüketimi miktarına göre ''Enerji Kimlik Belgesi''nin düzenlenmesinin gerekeceği belirtildi.
Isı Yalıtımı Sanayicileri Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Kubilay Ulu yaptığı açıklamada, Avrupa'da üstünde özenle durulan ve sıkı denetimlerle uygulanan ısı yalıtımının, Türkiye'de de hak ettiği değeri bulmaya başladığını söyledi.

2011'in, getirilecek zorunlu uygulamalar, yönetmelikler ve kanunlarla adeta yalıtım yılı olacağını belirten Ulu, ''AB'ye uyum sürecinde yeni binalarda (Enerji Kimlik Belgesi) zorunlu. Ayrıca, bugüne kadar 19 ilde uygulanmakta olan Yapı Denetimi Hakkındaki Kanun da, Bakanlar Kurulu Kararı ile yeni yılda bütün illerde uygulanacak. Yani binalara ısı yalıtımını yaptırmak kaçınılmaz olacak. Yalıtımdan kaçış mümkün olmayacak'' dedi.

Ulu, bu uygulamaların sadece yeni binaları değil mevcut binaları da ilgilendirdiğini ifade ederek, ''Enerji Kimlik Belgesi mevcut binalarda 2017'den itibaren zorunlu olacak. Ayrıca Elektrik İşleri Etüd İdaresi (EİE) tarafından hazırlanan Enerji Verimliliği Strateji Belgesi Taslağı'na göre, 2012'den itibaren yalıtımsız binalardan alınan vergiler artacak. Yani mevcut binalar ne kadar erken yalıtılırsa o kadar karlı olacak'' diye konuştu.

''Enerji kimlik belgesi olmayan bina kalmayacak"

Ulu, yeni inşa edilen binalar için 1 Ocak'tan itibaren, mevcut binalar için 2017'ye kadar alınması gereken ''Enerji Kimlik Belgesi''nin, binanın ısıtma, soğutma ve aydınlatma için gerekli toplam enerji giderinin yıllık maliyetine kadar birçok bilgiyi içeren bir belge olduğunu bildirdi.

Konutlar aynen beyaz eşyalarda olduğu gibi A'dan G'ye kadar sınıflandırılacağını anlatan Ulu, ''A sınıfı, tasarruflu ve SEG (Sera Gazları Emisyonu Göstergesi) emisyonu düşük konutları, G sınıfı ise enerji israf eden ve SEG emisyonu yüksek konutları işaret edecek'' diye konuştu. Yeni bir ev satın almak ya da kiralamak isteyenlerin öncelikle binaların ''Enerji Kimlik Belgesi''ne bakacaklarını anlatan Ulu, şöyle konuştu:

''Bu belgenin zorunlu hale gelmesi ise en başta ısı yalıtımını zorunlu kılıyor. Çünkü binalarda en fazla enerji tüketimi yaklaşık yüzde 85 oranında ısıtma ve soğutma amaçlı oluyor ve ısı yalıtımı ile enerjiden en az yüzde 50 tasarruf sağlanıyor. Enerji Kimlik Belgesi sayesinde yeni binaların yalıtımsız olması yüzde 100 engellenirken mevcut binalara da (ne kadar erken yalıtım yaptırırsan o kadar iyi olur) mesajı veriliyor.

Çünkü yalıtımsız binalara artık her konuda fazla tüketen, fazla masraf çıkaran binalar olarak bakılacak ve değerleri azaldıkça azalacak. Belgesi olmayan ya da düşük enerji sınıfına sahip evler, kiralama ve satın almada tercih edilmeyecek. Binanın ne kadar enerjiye ihtiyacı olduğunu ve ısıtma, soğutma, aydınlatma için ne kadar para harcanması gerektiğini gösteren Enerji Kimlik Belgesi'nin bu nedenlerle konut fiyatlarını da etkileyeceğine kesin gözüyle bakılıyor.''

Yapı denetim kanunu ile binalar denetlenecek

Ulu, halen 19 ilde uygulanan Yapı Denetim Kanunu'nun da 1 Ocak'tan itibaren Türkiye genelindeki tüm illerde uygulanacak olmasını çok olumlu bir gelişme olarak değerlendirdi. Binalarda Isı Yalıtımı Yönetmeliği'nin yapı denetim firmaları tarafından denetlendiğini belirten Ulu, yılbaşından itibaren ülkemizdeki hiçbir ilde ısı yalıtımından kaçmanın mümkün olmayacağını sözlerine ekledi.
 


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler