Berin Nadi'yi özlemle anıyoruz

Eski Cumhuriyet Vakfı Başkanı ve gazetemizin eski İmtiyaz Sahibi Berin Nadi’yi aramızdan ayrılışının 7. yıldönümünde saygı ve özlemle anıyoruz. Berin Nadi için Edirnekapı Şehitliği’ndeki mezarı başında bugün ailesi, sevenleri, dostları ve Cumhuriyet çalışanlarının katılımıyla anma töreni gerçekleştirilecek.

Yayınlanma: 05.11.2008 - 12:02
Abone Ol google-news

Cumhuriyet devrimlerinin yılmaz savunucusu, eski Cumhuriyet Vakfı Başkanı ve gazetemizin eski İmtiyaz Sahibi Berin Nadiyi, aramızdan ayrılışının 7. yıldönümünde saygı ve özlemle anıyoruz. Berin Nadi için Edirnekapı Şehitliğindeki mezarı başında bugün ailesi, sevenleri, dostları ve cumhuriyet çalışanlarının katılımıyla anma töreni yapılacak.

Yaşamı boyunca Atatürk ilkeleri ve Cumhuriyet Devrimini rehber alan, Atatürkün yakın arkadaşı şair Celal Sahir Erozanın kızı, Nadir Nadinin eşi Berin Nadi, Nadir Nadinin sağlığının bozulduğu yıllardan itibaren sorumluluğunu üstlendiği Cumhuriyet gazetesinin yaşatılabilmesi için mücadele verdi. Berin Nadi, 1991de Nadir Nadinin ölümünden sonra Cumhuriyet gazetesinin imtiyaz sahibi oldu, Cumhuriyet Vakfını kurdu. Malvarlığını Cumhuriyet gazetesinin bağımsızlığını koruyarak sürdürebilmesi için vakfa bağışladı. Nadir Nadinin ölümünden sonra gazetenin iflasa sürüklendiği, yazarlarının uzaklaşmak zorunda kaldıkları dönemde ise Berin Nadi, İlhan Selçuk ile birlikte Cumhuriyet yazarlarını gazeteyi ayakta tutacak çalışmalar için direnmeye, bir arada tutmaya çalıştı. Cumhuriyet’in ilkelerinden ödün vermeyen Cumhuriyet gazetesinin yaşaması, inandığı yolda yürümesi, Berin Nadi için yaşamsal önemdeydi. Gazetesinin çizgisine ilişkin bir soruya Magazin gazetesi olacağına, kapanmasını tercih ederim yanıtını vererek Cumhuriyet gazetesinin işlevine ve kimliğine verdiği önemi göstermişti. Berin Nadi, her zaman Atatürkçülere, Cumhuriyetçilere, Kuvayı Milliyecilere güvenirdi. Aydınlanma şehitlerimizden Prof. Dr. Ahmet Taner Kışlalının öldürüldüğü gün, kendisine düşüncelerini soran gazetecilere Atatürkün gençlerine güveniyorumdemişti. Küçük yaşlardan itibaren Fransızca eğitimi alan Berin Nadi, Jean Paul Sartreın Kirli Elleradlı eserini dilimize kazandırdı. Berin Nadi 91 yaşında sorumluluklarını yerine getirmiş bir Cumhuriyet kadını olarak hayata veda etti.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler