Buğday 'can suyu'nu arıyor

Türkiye'nin önemli tarım bölgelerinden biri olan Kahramanmaraş'ta 'can suyunu' alamayan buğdayda kritik günler başladı.

Yayınlanma: 05.12.2010 - 09:44
Abone Ol google-news

Bölgeye yaklaşık 40 gündür yağmur yağmazken, uzmanlar önümüzdeki günlerde yeniden buğday ekiminin yapılabileceğini ifade ediyor. Ekim ayının ilk yarısından itibaren bölgede ekimi yapılan buğday can suyunu hala alamadı. Ziraat Mühendisleri Odası Kahramanmaraş Şube Başkanı Yusuf Temizkan, bölgeye yaklaşık 40 gündür yağış düşmediğini belirterek, ''Hava sıcaklıkları mevsim normallerinin üzerede seyretmesi çiftçilerinde tedirginlik yaratmaya başladı. Tahminimiz 1 hafta içerisinde yağmur yağmazsa tekrar ekim yapılmak zorunda kalınacaktır. Bu da verimde kayıplara neden olacaktır. Buğday için kritik günler başladı''dedi.

Buğdayın Türkiye için stratejik bir ürün olduğuna dikkati çeken Temizkan, imkanı olan bazı çiftçilerin kendi imkanları ile yağmurlamam sistemini kullanmaya başladığını ancak bunun yeterli olmadığını ifade etti.

''Aynı sorun Çukurova ve Güneydoğu'da da var"

Benzer sorunun Çukurova ve Güneydoğu Anadolu Bölgesinde de yaşandığını anlatan Temizkan, şöyle konuştu: ''Bölgemiz gerçekten kritik günleri yaşıyor. Çukurova ve Güneydoğu'ya yaklaşık 50-55 gündür yağmur düşmüyor. Ekimi yapıldıktan sonra buğdayın mutlaka can suyunu alması gerekiyor. Aksi takdirde bütün emekler ziyan olacağı gibi ülkemiz ciddi anlamda buğday açığı ile karşı karşıya kalabilir. Onun için yetkililerin bu sorunu dikkate alarak önlemlerini mutlaka erken almalı.''

Kahramanmaraş'ta yıllık 1 milyon 200 bin dekarda buğday ekimi yapıldığını kaydeden Temizkan, ''Yıllık 240 bin ton rekolte alıyoruz. Fakat kuraklık devam ederse bu rakama ulaşmamız zor gibi gözüküyor. Ayrıca mutlaka ülkemizde sulu tarım arazimizi artırmamız lazım. Bunun yanında tarımsal altyapımızı da elden geçirmeliyiz. Bakınız pamuk fiyatlarındaki artış nedeniyle bu yıl çiftçimiz pamuğa yöneldi. Dolayısıyla buğdayda ekim alanı da azaldı. Onun için bu dengeleri iyi korumamız gerekecek. Bu yıl buğdayda sorun olur yarın başka bir ürünle ilgili problem yaşarız'' ifadelerini kullandı.
 


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler