İran'ın 'sarı pasta'sı

İran'ın nükleer enerji programı kapsamında ilk kez yerli ''sarı pasta''yı ürettiği ve kendi kendine yeter düzeye geldiği bildirildi.

Yayınlanma: 05.12.2010 - 13:09
Abone Ol google-news

İran Atom Enerjisi Kurumu Başkanı Ali Ekber Salihi, düzenlediği basın toplantısında, ülkesinin nükleer enerjide elde ettiği yeni gelişmelere değindi. Salihi, uranyum zenginleştirme programı çerçevesinde ''sarı pasta'' üretiminde kendi kendine yeter seviyeye geldiklerini söyledi.

İlk parti ''sarı pasta''nın Bender Abbas'taki tesislerde üretildiğini ve İsfahan'daki nükleer tesislere aktarıldığını kaydeden Salihi, ''Nükleer enerjide asıl ihtiyaçları temin konusunda bir diğer adım daha atıldı'' dedi. Salihi, uranyum arama, keşif ve çıkarma çalışmalarının ise planlı bir şekilde sürdürüldüğünü, bu konuda da kendi kendine yeter hale gelmenin hedeflendiğini kaydetti.

Türkiye Atom Enerjisi Kurumunun internet sitesinde yer alan bilgiye göre, uranyum cevherinin elde edilmesi ve çıkarılan cevherin fiziksel olarak uygun büyüklüğe getirilmesinden sonra, uranyum elde etmek ve saflaştırmak için cevher kimyasal işleme tabi tutulur. Bu işlemle hacmi küçülen, rengi ve kıvamı ile ifade edilen bu katı ürün (U3O8) ''sarı pasta'' olarak bilinir. Söz konusu renk gri de olabilir.
 


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler