BDP'nin anayasa çalıştayı başladı

Barış ve Demokrasi Partisi (BDP) Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, Diyarbakır'da başlattıkları Anayasa Çalıştayında ''bütün inançların, kimliklerin, grupların, kendini demokratik bir şekilde ifade edeceği'' bir anayasa taslağı hazırlayacaklarını söyledi.

Yayınlanma: 05.12.2010 - 13:28
Abone Ol google-news

Sümerpark Resepsiyon Salonunda BDP tarafından düzenlenen Anayasa Çalıştayının açılışında konuşan Demirtaş, ilk kez halkın içinde olduğu bir Anayasa yapılması fırsatının yakalandığını söyledi.

Fırsatın iyi değerlendirilmesi gerektiğini belirten Demirtaş, ''Türkiye'nin en özgürlükçü Anayasa taslağını yapacağız. Diğer partilerin çalışmalarından da faydalanmak istiyoruz'' dedi.

Sivil ve Demokratik Anayasa Yolunda Temel Perspektifleri Somutlaştırmak adıyla düzenlenen ve 2 gün sürecek olan Anayasa çalıştayının çok yararlı olacağını belirten Demirtaş, şöyle devam etti:

''Bugüne kadar Türkiye'de hiçbir Anayasa olağan koşullarda yapılmadı. Halkın devlet hukukunu belirleyen bu en üst hukuk normunun, 81 yıl boyunca normal koşullarda yapılmaması Türkiye için büyük kayıptır. Anayasaların en temel amacı toplumların sorunlarını çözmektir. Türkiye'de tersi bir durum yaşanmaktadır. Referandumda ortaya çıkan sonuçlar, halkın yeni ve sivil bir Anayasa isteğini ortaya koydu. Türkiye'deki tüm dinamikleriyle çağdaş bir Anayasa yapmak hepimizin boyun borcudur. Eğer diğer dönemlerdeki Anayasalardan farklı olacaksa, halkın bire bir katılımının esas alınması gerekiyor.
BDP olarak hazırlayacağımız sivil demokratik Anayasa taslağı, Türkiye'de demokratik Anayasa açısından temel kaynak olacak. Diğer partiler tarafından hazırlanan Anayasa taslağı ve daha önce gerçekleştirilen kimi çalışmalardan yaralanacağız. Özellikle Demokratik Toplum Kongresinin bu konuda yürüttüğü ve yürüteceği çalışmaları esas alacağız. Bizim bazıları gibi kırmızı çizgilerimiz yoktur. BDP'nin tek çizgisi ırkçı, demokratik olamayan bir Anayasaya karşı çıkmaktır. Karşı çıktığımız tek çizgi ırkçı, kimlikleri, inançları, inkar eden Anayasayadır. Biz bütün inançların, kimliklerin, grupların, kendini demokratik bir şekilde ifade edeceği bir Anayasa taslağı hazırlıyoruz. Bu taslakta özerklik inançlar kimlikler yer alacak.''

Daha sonra basına kapalı devam eden çalıştaya, BDP Hukuk ve İnsan Haklarından Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Meral Danış Beştaş, BDP Hakkari Milletvekili Hamit Geylani, Batman Milletvekili Ayla Akat Ata, Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Baydemir, Van Belediye Başkanı Avukat Bekir Kaya, Dicle Üniversitesi Öğretim görevlisi Yrd. Doç Dr. Vahap Coşkun, Yücel Sayman, Ayhan Bilgen, Filiz Koçali ve Pir Sultan Abdal Kültür Dernekleri Genel Sekreteri Kemal Bülbül katıldı.

Çalıştayda, ''Din ve Vicdan Özgürlüğü'', ''İdarenin Yeniden Yapılandırılması'' ile ''Sivil, Demokratik ve Tarafsız Bir Yargı Erki'' konuları ele alınacak.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler