Haydarpaşa'da eylem

Bazı parti ve sivil toplum kuruluşları üyelerinden oluşan bir grup, Haydarpaşa Tren Garı'nın bir an önce onarılarak hizmete açılması için eylem yaptı.

Yayınlanma: 05.12.2010 - 14:29
Abone Ol google-news

''Haydarpaşa Dayanışması'' adıyla Kadıköy İskele Meydanı'nda toplanan grup, ''Haydarpaşa'ya dokunma'', ''Mimari mirasıma dokunma'', ''Yağma canavarına hayır'' yazılı pankart ve dövizler taşıyarak, geçen hafta çıkan yangında çatısı zarar gören gar binası önüne kadar yürüdü.

Müzisyen Nejat Yavaşoğulları, burada grup adına okuduğu basın açıklamasında, iktidarın, başta İstanbul olmak üzere Türkiye'nin doğal, kültürel, tarihi ve toplumsal değerleri üzerindeki küresel rant sermayesinin aracısı olduğunu söyledi.

Sınır tanımayan baskı ve tehditlerinin yoğunlaşarak devam ettiğini ifade eden Yavaşoğulları, ''Bu gün sadece ormanlarımız, derelerimiz, tarım ve yaşam alanlarımız, tarihi ve kültürel değerlerimiz, akla, bilime, tekniğe hukuka uygun olmayan kararlar ve uygulamalarla büyük bir hızla yok edilmekte. Tarihi ve kültüler varlığımız Haydarpaşa Garı, liman ve geri sahasının bütün değerleri ve işleviyle birlikte korunup, toplumun eşit ve koşulsuz kullanımına açık olarak, gelecek kuşaklara aktarılabilmesi için öncelikle yangın nedeniyle oluşan hasar, tarihi eserin layık olduğu özenle evrensel koruma kuralları ve hukuk ışığında onarılmalıdır'' diye konuştu.


Bu yangının, yıllardır savaşlar dahil olmak üzere bütün olumsuz koşullara rağmen bugüne kadar hizmetini durdurmamış olan Haydarpaşa Garı'nın hizmet dışı bırakılması ve insansızlaştırılması için bahane olarak kullanılmaması gerektiğini dile getiren Yavaşoğuları, ''Onarım süresince gerekli iklimsel, teknik ve güvenlik tedbirleri alınarak Haydarpaşa Garı ve vapur iskelesi bir an önce halkın hizmetine sunulmalıdır'' dedi.

Gardaki kurutma, temizlik ve onarım çalışmalarının bilimsel bir yaklaşımla ve uzmanların denetiminde yapılması gerektiğini vurgulayan Yavaşoğulları, yangın sonrası tespitlerin de ilgili kurulların ve meslek odalarının gözetiminde gerçekleştirilmesinin büyük önem taşıdığını söyledi.

CHP İstanbul Milletvekili Sacid Yıldız da Haydarpaşa Garı'nda çıkan yangının nedenleri ve müdahale sırasında yaşananların belirlenmesi için Meclis'e araştırma önergesi verdiğini ve bu işin peşinde olacaklarını dile getirdi.

Eylemde, ''Karadeniz İsyandadır Platformu'' üyeleri de tulum çalarak horon tepti.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler