"Hükümet krizin vahametini kavrayamadı"

MHP, AKP Hükümetini, “küresel finansal krizin vahametini kavrayamamak ve uyumlu ve bütünlüğü olan bir yaklaşım sergileyememek”le suçlarken, TBMM’nin destek ve katkısının sağlanması konusunda da bir arzu sahibi olmadığını kaydetti.

Yayınlanma: 05.11.2008 - 14:44
Abone Ol google-news

MHP’nin “Küresel Finans Krizi İzleme ve Değerlendirme Komisyonu”nca yapılan açıklamada, küresel finansal krizle ilgili gelişmeler değerlendirildi. Türk ekonomisinin iki yıldır süren durgunluk dönemini yaşarken, küresel finans krizi ile karşı karşıya kaldığının ifade edildiği açıklamada, AKP hükümeti krizin ve Türkiye ekonomisinin gerçek durumunu kavrayamamakla suçlandı.

Hükümet sorumlularının krizle ilgili söylem ve değerlendirmeleri arasında ciddi tutarsızlıklar olmasının piyasalarda ciddi tereddütlere neden olduğuna dikkat çekilirken, “Bize bir şey olmaz’, ‘Hamdolsun biz iyiyiz’, ‘Kriz bizi teğet geçecek’, ‘Krizi fırsata dönüştüreceğiz’ gibi gerçekçi olmayan değerlendirmeler devam ediyor” denildi. Küresel finansal krizin bütün olumsuz etkilerinin, ekonominin reel sektör dahil bütün alanlarına hızla yayılmaya başladığının altı çizilen açıklamada, bankacılık sektörünün krizin başlangıç dönemindeki sağlıklı yapısını sürdürebilmesi acil önlemler alınması gerektiği vurgulandı. Hükümetin konu ile ilgili tutarlı ve gerekli bir önlem paketini hazırlamak ve finans piyasalarına güven vermek zorunda olduğu belirtilirken, “Bankacılık sektörünün piyasalardaki olumsuz gelişmeler karşısında yalnız bırakılarak savunma reflekslerini harekete geçirmesine seyirci kalmak ekonomimizde telafisi imkânsız kayıplara yol açacaktır” denildi.

 

"2009 bütçesi kriz dikkate alınarak hazırlanmamış"

Hükümetin krizin kapsamı ve önemi ile orantılı bir tutum sergileyemediği gibi, krizin Türk ekonomisinin finans, reel kesim ve topluma etkilerini dikkate alan, uyumlu önlemler paketini kamuoyuna sunamadığının savulduğu açıklamada, şunlar kaydedildi: “2009 bütçesi halen TBMM Plan Bütçe Komisyonunda görüşülmektedir. Bu bütçe kriz dikkate alınarak hazırlanmış bir bütçe değildir. Kriz ortamı dikkate alındığında makro büyüklükleri de gerçekçi olmaktan çok uzaktır. Ayrıca, bütçe dikkatli incelendiğinde 29 Mart 2009’da yapılacak seçimlerde hükümetin seçim ekonomisi uygulama arzusunu da yansıtmaktadır. Böyle bir uygulama krizin maliyetini toplumumuz için çok arttıracaktır.”

 

"AB'ye krizle ilgili düzenlemelerden yararlanmak için girişimde bulunulmalı"

AB’nin, küresel finansal kriz sebebiyle çok ciddi ve radikal mali düzenlemeler yaparken, Türkiye ekonomisini hiç dikkate almadığına dikkat çekilen açıklamada, “AKP iktidarı da bu konuda herhangi bir talep ve teklifte bulunmamaktadır. AB yetkilileri Türkiye’yi IMF’ye yönlendirmektedirler. Türkiye AB’ye krizle ilgili düzenleme ve imkânlardan yararlanmak için ciddi girişimlerde bulunmalıdır” denildi. Açıklamada, küresel finansal krizin olumsuz etkisinin, son altı yıldır uygulanan politikalarla son derece kırılgan hale gelmiş olan Türk ekonomisinde gittikçe artan oranlarda hissedildiği vurgulanarak, “Hükümetin durumun vahametini kavrayamadığı, uyumlu ve bütünlüğü olan bir yaklaşım sergileyemediği, TBMM’nin destek ve katkısının sağlanması konusunda bir arzu sahibi de olmadığı görülmektedir” görüşüne yer verildi.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler