Bosna Hersek'te hükümet kurma çalışmaları

Bosna-Hersek'te, 3 Ekimde yapılan seçimlerin ardından hükümeti kurma çalışmaları çerçevesinde siyasi partiler arası görüşmeler devam ediyor.

Yayınlanma: 06.12.2010 - 14:22
Abone Ol google-news

Bosna-Hersek Federasyonu'nda yapılan seçimlerde birinci olan Sosyal Demokrat Parti'nin (SDP) Başkanı Zlatko Lagumciya, Bosna Sırp Cumhuriyeti'ndeki seçimlerin galibi Bağımsız Sosyal Demokratlar Birliği (SNSD) Başkanı Milorad Dodik'le başkent Saraybosna'daki bir araya geldi.

SDP genel merkezindeki görüşmenin ardından Lagumciya ve Dodk, ortak basın açıklaması yaptı.

Lagumciya, SNSD Başkanı Dodik'le geçen hafta Banya Luka'da yaptıkları görüşmenin ardından ikinci kez bir araya geldiklerini ifade ederek, iki partinin hükümetin en kısa sürede kurulması konusunda hem fikir olduklarını belirtti.

İki partinin birçok konuda aynı fikirde olmadığını da ifade eden Lagumciya, ''Bu toplantıdan sonra daha da iyimserim ve ilerideki toplantılarımızda birçok konuda uzlaşmaya varacağımızı inanıyorum'' dedi.

Bosna Hersek'i AB'ye götürecek yoldaki sorunların ortadan kaldırılması gerektiğine işaret eden Lagumciya, ''Bu ülkenin Avrupa'ya entegre olmasını sağlamak üzere çalışmaları sürdürmemiz şart. Bu yüzden, nüfus sayımı ve taşınmaz askeri mülk sorunu başta olmak üzere diğer konuları çözmemiz gerekir'' diye konuştu.

Milorad Dodik de Bosna-Hersek'te hükümet kurma sürecinde, SNSD ve SDP'nin ''resmin dışında bırakılamayacak'' kadar önemli faktörler olduğunu kaydetti.
''Kısa süre içerisinde anayasa değişikliği ve seçimlerle ilgili kanunun değiştirilmesi konusunda uzlaşmaya varılırsa, aramızdaki güvenin sağlanabileceğini kanıtlarız'' diyen Dodik, ayrıca AB Yüksek Temsilciliği'nin (OHR) Bosna'da bulunmasının ülkenin AB'ye doğru ilerlemesinin bir engeli olduğunu, bu nedenle OHR'in kapatılmasının iyi olacağını dile getirdi.

Lagumciya ve Dodik'in görüşmesine, SNSD üyesi ve Bosna-Hersek Üçlü Devlet Başkanlığı Konseyi Başkanı Neboyşa Radmanoviç ile SDP üyesi ve Bosna-Hersek Üçlü Devlet Başkanlığı Konseyi'nin Hırvat Üyesi Jelyko Komşiç katıldı. SDP Başkanı Lagumciya, Hırvat Hak Partisi (HSP) Başkanı Zvonko Yurişiç'le de bir araya geldi.

Lagumciya ile Yurişiç'in, iki partinin hükümet kurulmasında birlikte hareket etme konularını görüştüğü kaydedildi.

HSP Başkanı Yurişiç, Hırvat milliyetçi partisi HDZ-BiH Başkanı Dragan Çoviç'in ''üçüncü entite'' girişimlerini desteklemediğini söyleyerek, ''Çoviç'in şemsiyesi altına girmeyeceğiz'' dedi.

Bosna-Hersek'te devlet seviyesinde hükümet kurulabilmesi için 42 milletvekilinin bulunduğu Temsilciler Meclisi'ndeki partilerin, salt çoğunluk oluşturarak koalisyona gitmeleri gerekiyor. Uluslararası toplum, ülkede SDP ve SDA çatısı altında koalisyon hükümetinin kurulmasının ülkenin birliği açısından daha iyi olacağını ifade ediyor.
Temsilciler Meclisi'nde şu anda federasyondan Sosyal Demokrat Parti (SDP) 8, Boşnakların en büyük partisi Demokrat Hareket Partisi (SDA) 7 milletvekiliyle temsil ediliyor. Bosna Sırp Cumhuriyeti'nin ise Temsilciler Meclisi'nde 14 milletvekili bulunuyor, Bu milletvekillerinin 8'i Milorad Dodik'in başkanlığını yaptığı SNSD'den seçildi.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler