Bu ilkellik Kapadokya'ya yakışmıyor

Türkiye'nin en önemli turizm merkezlerinden Kapadokya'da seyyar satıcıların satış yaptıkları çadırlar ve barakalar görsel kirliliğe neden oluyor.

Yayınlanma: 06.12.2010 - 15:19
Abone Ol google-news

Türkiye’nin en önemli kültür turizm merkezlerinden biri olan Kapadokya bölgesinde, son 15 yıldan beri turizm alanında etkin denetimsizlik, turistik el sanatları ürünleri satan seyyar satıcıların bölgede istedikleri alanda ürün satmalarına neden oluyor.

Bölgenin en göz alıcı gezi merkezlerinden biri olan eski Çavuşin köy kalıntılarının bulunduğu alanda birbiri ardına kümelenen seyyar satıcılar, ciddi bir görüntü kirliliği oluşturuyor. Seyyar satıcılar, başta çanak çömlek ürünü olmak üzere çeşitli el sanatları ürünlerini satabilmek için tarihi köy kalıntılarının bulunduğu bölgede tarihi dokunun bozulmasını da gözardı ederek, tezgahlarını istedikleri mekana kurabiliyorlar.

Turistlerin yoğunlukla ziyaret alanlarından biri olan Avanos ilçesinin Çavuşin köyünde mescid, kilise başta olmak üzere sivil mimarlık örneklerinin sistemli bir şekilde gözlemlendiği eski yerleşim merkezlerinin bulunduğu alanda hiçbir denetim olmamasından yararlanan bölge esnafı da, tarihi değerdeki yerleşim alanlarının önüne istedikleri büyüklükte çadır kurup turistik el sanatları ürünleri satış yapıyor.

Bu duruma tepki gösteren turizm gönüllüleri ise “Turist bölgedeki tarihi yapıyı görmek için geliyor. Bölge insanı da elbette el sanatları ürünleri satarak gelir sağlayacak ancak bu geliri kazanırken doğal dokunun bozulmasına da kesinlikle izin vermeyecek. Yetkililerin umursamaz tavırları ile bölge insanı ,tarihin orta yerinde istedikleri gibi ürünlerini satıyor. Görüntü kirliliğinin hat safhada bulunduğu Kapadokya bölgesinde denetim mekanizmasının bir an önce sağlanmasını bekliyoruz” dediler.
 


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler