Belçika Devlet Televizyonu'nda yarışma skandalı

Federe yapılı Belçika'da Flamanca yayın yapan devlet radyo ve televizyonu VRT'nin birinci kanalında "De Pappenheimers" adlı bilgi yarışmasında Türkleri hedef alan sözleri nedeniyle daha sonra özür dileyen Flaman Parlamentosu Başkanı Jan Peter Peumans, Türkiye'nin Brüksel Büyükelçisi Murat Ersavcı'yla görüştü.

Yayınlanma: 06.12.2010 - 16:18
Abone Ol google-news

Flaman Parlamentosu Başkanı Jan Peter Peumans'ın parlamentodaki makamında yapılan görüşmeye, Flaman parlamentosundaki Türk kökenli milletvekilleri Güler Turan ve Fatma Pehlivan da katıldı. Büyükelçilikten yapılan açıklamaya göre, görüşmede Peumans, "VRT kanalındaki bilgi yarışmasında verdiği cevap nedeniyle üzüntü duyduğunu ve televizyon kanalı nezdinde de özür dilenmesi için girişimde bulunduğunu" aktardı. Flaman Parlamentosu Başkanı Paumans, yazılı özür mesajına rağmen hala bazı tehdit mesajları almaya devam etmesiyle ilgili üzüntüsünü dile getirdi.

Büyükelçi Ersavcı ise Türk toplumunun Belçika'nın ayrılmaz bir parçası olduğunu ve iki ülke arasında bir dostluk köprüsü teşkil ettiğini anlatarak, "deneyimli bir siyasetçiden beklenmeyen bu olaydan büyük üzüntü duyulduğunu" iletti. Türkiye'nin Brüksel Büyükelçiliği'nden yapılan açıklamada, görüşmede Ersavcı'nın Peumans'a, ünlü Fransız düşünür Voltaire'in Türkler hakkında kullandığı, "Büyük Türk çeşitli dinlerden yirmi milleti barış içinde yönetiyor. Türkler, Hristiyanlara barışta ılımlı, zaferde müşfik olmayı öğrettiler" sözlerini içeren bir yazı sunduğu belirtildi.

Büyükelçi Ersavcı, Peumans'ın özür dilemesinin ardından bu konunun geride bırakılmasını isteyerek, "tehdit mesajlarını asla tasvip etmediğini" dile getirdi. Ersavcı, Peumans'tan artık geleceğe bakarak Türk toplumunun Belçika'daki rolünün güçlendirilmesi, eğitim ve istihdam alanındaki sorunlara çözüm bulunması, mevcut ekonomik ve ticari ilişkilerin güçlendirilmesi hususlarında aktif destek talep etti.

Peumans'ın katıldığı yarışma programı

Geçen hafta Belçika'nın Flamanca yayın yapan devlet televizyonu VRT'nin birinci kanalındaki "De Pappenheimers" adlı bilgi yarışmasına katılan Flaman Parlamentosu Başkanı Peumans, Voltaire'in "Dünya yüzündeki en iğrenç halk" olarak hangi milleti tanımladığı sorusunda "Türkler" şıkkını tercih ederek skandala imza atmıştı. Sunucu Tom Lenaerts, "Doğrusu Yahudiler idi. Bunu gerçekten biliyor muydunuz" diye sorunca Peumans, "Gerçekten biliyordum, ama Yahudiler hakkında yeni birşey söyleyecek cesaretim yok. Çok hassas insanlar. Bir zamanlar onların sözde liberalizmi hakkında birşeyler söyledim, çok çektim. Bu nedenle..." cevabını vermişti.

Skandal üzerine Büyükelçi Ersavcı ile telefonla görüşen ve yazılı bir açıklama yapan Peumans, "Ne kişisel ne de Flaman Parlamento Başkanı olarak, bırakın Türk toplumunu rencide etmek, onları hiçbir zaman ve hiçbir şekilde yargılamak aklımdan dahi geçmemiştir" demiş, yarışmada bahsi geçen soruya verdiği cevapla "istemeden de olsa kırdığı Türk toplumundan özür dilediğini" belirtmişti. Peumans, "Yarışmadan sonra bu soruya keşke hiç cevap vermeseydim diye düşündüm. Zira bu soruya vereceğim her cevap şüphesiz ki tepki çekecekti" demişti.
 


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler