'Türkiye ile ilişkilerim mükemmel'

Wikilekas tarafından yayımlanan Amerikan diplomatik yazışmalarında, Irak Cumhurbaşkanı Celal Talabani'nin 14 Aralık 2009'da Amerikalı bir diplomatla yaptığı görüşmede, Türkiye'nin Irak'taki rolünü olumlu bulduğu, kendisinin Türkiye ile ilişkilerini de "mükemmel" diye tanımladığı belirtildi.

Yayınlanma: 06.12.2010 - 16:43
Abone Ol google-news

Yazışmaya göre, ABD Dışişleri Bakan yardımcılarından Jeffrey Feltman'ı 14 Aralıkta kabul eden Irak Cumhurbaşkanı Celal Talabani, Türkiye'nin Kuzey Irak'taki Kürt yönetimiyle ilişkilerini geliştirmesini de övüyor.

ABD'nin Bağdat Büyükelçiliğinin 23 Aralık 2009 tarihinde, müzakerelere ilişkin Washington'a gönderdiği yazışmasında, "Talabani, Türkiye'nin Irak ile ilgili politikasını genel çerçevesiyle iyi olarak niteledi ve kendisinin Türkiye ile ilişkilerinin 'mükemmel' olduğunu söyledi. Ankara'nın bölgesel Kürt yönetimi ile gelişen ilişkilerine dikkati çekti" ifadesine yer verildi.

Yazışmada, Talabani'nin, "Türkiye bölgede pozitif bir rol oynayabilir" dediği, "Ankara'nın Kürtler dahil Irak'taki gruplara yönelik politikalarının, Türkiye içinde Genelkurmay Başkanlığı'ndan ve TBMM'de bir kesimden gelen karşı çıkmalara karşın 'genel olarak olumlu' olduğunu" belirttiği kaydedildi. Söz konusu yazışmada, Talabani'nin, Türkiye'nin, Suriye'nin Irak ile ilgili politikalarında olumlu bir rol oynayabileceğini söylediği de ifade edildi.
 


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon