Perakende devine tarihin en büyük toplu davası

ABD Yüksek Mahkemesi, Amerikan perakende devi Wal-Mart'a 1,5 milyon eski ve yeni çalışanının açtığı tarihin en büyük toplu davasının uygun olup olmadığını değerlendirecek.

Yayınlanma: 06.12.2010 - 17:51
Abone Ol google-news

Amerikan Yüksek Mahkemesi'nden yapılan açıklamada, ülkenin en yüksek adli makamının, bu dosyayı 2011 ilkbaharında ele alacağı ve cinsel ayrımcılık yapıldığı gerekçesiyle açılan davaya yeşil ışık yakıp yakmayacağı kararını Haziran ayından önce vereceği belirtildi.

Tarihin en büyük kolektif davasının kökeninde, yedi kadın Wal-Mart çalışanının 2001'de, kendilerine "daha eskiden işe girmelerine ve daha ehil olmalarına rağmen aynı görevlerdeki erkek çalışanlardan daha az ücret ödendiği" gerekçesiyle dava açmaları bulunuyor.

Davanın 2007'de görülen ilk duruşmasında bir federal yargıç, davacıların, Wal-Mart'ta 1998'den bu yana işe alınan 1,5 milyon civarındaki kişinin tümü adına temsil etmelerine izin verdi. Geçen Nisanda San Francisco Temyiz Mahkemesi'nde 5'e karşı 6 oyla çok çekişmeli bir oylamada onanan karar, bugün Wal-Mart tarafından son karar merci olan Yüksek Mahkeme'ye taşındı. Bir işverene karşı tarihin bu en büyük toplu davasının büyük önemine dikkati çeken yetkililer, bu davada milyarlarca dolarlık tazminatın sözkonusu olduğunu belirtiyor.
 


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler