Uluslararası Af Örgütü'nden Obama'ya çağrı

Uluslararası Af Örgütü, ABD Başkanlık seçimlerini kazanan Barack Obama'ya, görevi devralmasının ardından ilk 100 gün içinde George Bush döneminin "hasarını onarması" çağrısında bulundu.

Yayınlanma: 05.11.2008 - 15:50
Abone Ol google-news

Uluslararası Af Örgütü'nün ABD direktörü Larry Cox, yayımladığı bildiride, "Barack Obama, Amerikan hükümetinin, ulusal güvenlik adına, ABD ve dışında yaptığı yasa dışı faaliyetlerinin neden olduğu hasarı onarmalıdır" dedi.

Örgütün Genel Sekreteri İrene Han da "Yeni yönetimin ABD'yi hem içte hem dışta insan hakları şampiyonluğu mevkisine yeniden getirmesi gerektiğini" belirtti.

Obama'nın "insan hakları konusunu yönetiminin merkezine yerleştirmesi gerektiğini" kaydeden örgüt, Obama için, görevi devralmasının ardından "ilk 100 gün" için bir eylem listesi belirledi.

Örgüt bu bağlamda Obama'nın, "Guantanamo'daki cezaevini kapatmak için bir plan ve tarih açıklaması, işkence ve kötü muameleyi yasaklaması ve ABD'nin terörizmle savaş sırasında işlediği ihlalleri soruşturmayı hedefleyen bağımsız bir komisyon kurması" gerektiğini açıkladı.

Örgüt, Washington'ın ayrıca, "insan haklarını cesaretlendirici politikaları geliştirmek ve Sudan'ın Darfur bölgesi gibi bölgelerde sivillere karşı kitlesel olarak düzenlenen acımasız eylemleri sona erdirecek gerekli liderliği göstermesi" gerektiğini kaydetti.

Uluslararası Af Örgütü, "insan hakları konusunda en kısa sürede önlemler alması için yeni başkan ve Amerikan Kongresine baskı yapılması amacıyla ABD'de ve dünya çapındaki üyeleri ve taraftarlarını harekete geçirme" taahhüdünde bulundu.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler