'Hakaret sözlüğü toplatılmalı'

Alevi örgütleri, 'ensest' sözcüğünün karşılığına kızılbaşlık yazan sözlük için dava açmaya hazırlanırken yayıncı kitabevi 'şaşkın ve üzgünüz' diyerek iddiayı yalanladı.

Yayınlanma: 07.12.2010 - 07:24
Abone Ol google-news

Alevi örgütleri, aydın ve yazarlar, İnkılâp Kitabevi tarafından basılan ve “ensest” sözcüğünün karşılığına “Akraba ile zina, Kızılbaşlık” yazılan “Langenscheidt New Standard Dictionary: Turkish-English/English-Turkish” adlı sözlük ile ilgili “Söz konusu söylem çirkindir, kınıyoruz” dedi. İnkılâp Kitabevi ise yaptığı açıklamada “Habere konu olan sözlükte geçen kelimenin tanımında yayınevimize atfedilen ‘sözcük’ kullanılmamıştır. Bu haber gerçekdışıdır” ifadelerine yer verdi.

Pir Sultan Abdal Derneği Genel Başkanı Fevzi Gümüş, Resuhi Akdikmen’in hazırladığı ve İnkılâp Kitabevi’nin yayımladığı sözlüğün, 2006 öncesindeki İngiltere’de yer alan baskılarında “Kızılbaş” ifadesinin yer aldığını belirterek “Yayın evinin diğer baskılarında bunun olmaması olumlu ancak yine de böyle birinin kitabını basmaması gerekirdi” dedi.

Alevi Bektaşi Federasyonu Genel Başkanı Ali Balkız, egemen Sûnni anlayışın kendisinden olmayan herkesi suçladığını ve karaladığını vurgulayarak, “Bir insanın başka bir insana, topluluğa yakıştıramayacağı bir suçlamayı, dünyanın en düzgün kültürlerinden birine sahip olan Alevilere yakıştırması, insanın hem kendi kendine, hem de başkasına yapa cağı kötülükten daha büyük olamaz” değerlendirmesini yaptı. Balkız, hakaret ve kitabın piyasadan çekmesi yönünde dava açacaklarını kaydetti.

Alevi Araştırmaları Merkezi Başkanı avukat Ali Yıldırım da Alevi toplumuna yönelik bu tür hakaretlerin, suçlamaların bin yıldır var olduğunu dile getirdi.

Alevi Vakıfları Federasyonu Başkanı Doğan Bermek hukuki yollara başvurduklarını söylerken araştırmacı-yazar Şakir Keçeli de insanların inanışlarına saygısızlık yapıldığını ve iftira atıldığını kaydetti.

Yayınevinden açıklama

İnkılâp Kitabevi’nin resmi internet sitesinde yapılan açıklamada kurum çalışanlarının “şaşkın” ve “üzgün” oldukları belirtilirken “haberlerin asılsız olduğu” ileri sürüldü.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler