Osman Şirin: İyi ki varsınız

Yargıtay Birinci Başkanvekili ve Ceza Genel Kurul Başkanı Osman Şirin, veda töreninde Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı Yalçınkaya ve Yargıtay savcılarına teşekkür ederek, “İyi ki varsınız. Bu demokratik ve laik cumhuriyeti, son iki yıllık süreçte ortaya çıkan bazı zedeleyici gayretlere karşı korudunuz. Hücumlara maruz kaldınız” dedi.

Yayınlanma: 05.11.2008 - 16:50
Abone Ol google-news

Bugün yapılan törenle yaş haddinden emekliye ayrılan Yargıtay Birinci Başkanvekili ve Ceza Genel Kurul Başkanı Osman Şirin, veda törenine katılan Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı Yalçınkaya’ya Yargıtay savcılarına teşekkür ederek şunları söyledi: “Yargıtay Cumhuriyet Başsavcım, Başsavcı vekilim ve Yargıtay Cumhuriyet savcıları için de birkaç söz söylemeliyim. İlk olarak, iyi ki varsınız. Bu demokratik, laik cumhuriyeti, son iki yıllık süreçte ortaya çıkan bazı zedeleyici gayretlere karşı korudunuz. Hücumlara maruz kaldınız., Ama onlar cılız hücumlardı. Cumhuriyet savcılığı ve yargıç onuruyla karşıladınız. Bu yüce millet sizinle beraber oldu ve bu yüce millet ortaya koyduğunuz bu yüce gayretle şekillenen hukuk dünyasından geleceği için de çok pay çıkardı. Bir emniyet içinde olduğunu düşündürdünüz. Gelecekte de ben hukukun, gelir getirmeyen yönünde toplumun yönünde olmayı düşlerim. Bu ülkede her şeyin tartışıldığını görmekten de mutluluk duyuyorum. Demokrasinin vazgeçilmez rejimdir ve o rejimde geleceğimiz çok güzel olacaktır.”

 

Yasama organına anlamlı mesaj

Yaptığı konuşmada, Yargıtay’ın iş yükü hacmi, yaşanan sorunların yanı sıra önemli mesajlarda veren Şirin, yasama ve yürütme organına da seslenerek, “Bizim çocuklarımız ve torunlarımızın dünyası kendi çocuklarının ve torunlarının dünyasıdır. Belki, bu tarzda bir tanımlamayla harekete geçirme imkanı yakalayabilirim. Çocuklarımız ve torunlarımız, öylesine sıkıntılarla ve ağır yük altında bir yargı erkine layık değildir” diye konuştu.

 

"Bütçeden yargıya ayrılan pay her geçen yıl düşüyor"

Şirin, görevden ayrılırken kendisini en çok üzen konunun yargıya bütçeden ayrılan pay olduğunu belirterek, “Savaş yıllarında bile yüzde 5’lerin altına düşürmediği milli bütçedeki yargı payını yaşamımızın hukukla tanıştığımız yüzde 1’lerdeyken, bugün ayrıldığımızda yüzde 1’lerin altında olmasından dolayı çok hüzünlüyüm” dedi.

 

Dünyanın en çok karar veren Yargıtay'ı Türkiye'de

Dünyada hiçbir yargı erkinin bu kadar çok yorulmadığını belirten Şirin şunları söyledi: “Dünyada hiçbir yargı erki 5 milyon dava ile uğraşmıyor. Hiçbir Yargıtay yılda 518 bin karar vermiyor. Mensubu olmakla onur duyduğum bu yüce Yargıtay, bir yılda Almanya’nın 80 yıllık işini görmekte, Fransa’nın 70, Flemenk ve İskandinav ülkelerinin 120 yıllık işini görmekte. Böylesine özverili hakim ve savcıya sadece alkış tutarım.”

Şirin’e, konuşmasının ardından Yargıtay Başkanı Hasan Gerçeker tarafından plaket verildi. Geçtiğimiz yıllarda eşini kaybeden Şirin üç çocuğuyla katıldığı veda töreninde, fotoğraf çekiminin ardından arabasına kadar uğurlandı.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler