MMEKA iki yakayı da tuttu

İstanbul Anadolu Yakası Elektrik Dağıtım'a en yüksek teklif 1 milyar 813 milyon dolarla MMEKA Makine İthalat Pazarlama ve Ticaret A.Ş.'den geldi.

Yayınlanma: 07.12.2010 - 09:29
Abone Ol google-news

Özelleştirme İdaresi Başkanlığı(ÖİB) İstanbul Anadolu Yakası Elektrik Dağıtım'ın yüzde 100 oranıyla özelleştirmesi için açılan ihale yapıldı. İhale Başkanlığını Özelleştirme İdaresi Başkanvekili Ahmet Aksu yaparken, ihaleye 10 firma katıldı. İhaleye katılan firmalar şöyle:
"Aksa Elektrik Perakende Satış A.Ş., MMEKA Makine İthalat Pazarlama ve Ticaret A.Ş., Alsim Alarko Sanayi Tesisleri ve Ticaret A.Ş., Yıldızlar SSS Holding A.Ş., Enerjisa Elektrik Dağıtım A.Ş., Park Holding A.Ş., Emkat Ortak Girişim Grubu, Palmet Enerji A.Ş., Türkerler İnşaat Turizm Madencilik Enerji Üretim Ticaret ve Sanayi A.Ş., Cengiz-Kolin-Limgaz Ortak Girişim Grubu, IC İçtaş İnşaat Sanayi ve Ticaret A.Ş.-Eren Holding A.Ş. Ortak Girişim Grubu."
 

5 elemeli tur yapıldı

İhalede 1 elemesiz, 5 elemeli tur yapıldı. Elemesiz turda en yüksek teklif 600 milyon dolar oldu. İlk elemeli turda en yüksek teklif 1 milyar 217 milyon dolar olurken, Palmet Enerji A.Ş. elendi. 2'inci elemeli turda en yüksek tutar 1 milyar 410 milyon dolar olurken Alsim Alarko Sanayi Tesisleri ve Ticaret A.Ş. elendi. 3'üncü elemeli turda en yüksek tutar 1 milyar 573 milyon dolar oldu ve IC İçtaş İnşaat Sanayi ve Ticaret A.Ş. elendi. 4'üncü elemeli turda en yüksek tutar 1 milyar 691 milyon dolar oldu ve Türkerler İnşaat Turizm Madencilik Enerji Üretim Ticaret ve Sanayi A.Ş. elendi. 5'inci elemeli turda ise Emkat Ortak Girişim Grubu elendi.

Elemeli turların ardından açık artırmaya geçildi. Açık artırmanın başlangıç tutarı 1 milyar 810 milyon dolar, artırım aralığı 1 milyon dolar olarak belirlendi. Açık arttırmanın ilk turunda Aksa Elektrik Perakende Satış A.Ş., Yıldızlar SSS Holding A.Ş., Enerjisa Elektrik Dağıtım A.Ş., Park Holding A.Ş., Cengiz-Kolin-Limgaz Ortak Girişim Grubu ihaleden teşekkür ederek çekildiler. Yıldızlar SSS Holding A.Ş. ise ihalenin ikinci Turunda ihaleden teşekkür ederek çekildi. Böylece ihale 1 milyar 813 milyon dolarla en yüksek teklifi veren MMEKA Makine İthalat Pazarlama ve Ticaret A.Ş.'ye kaldı.
 

"Eğer bir tur daha dönseydik farklı olacaktı"

MMEKA Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Kazancı ihale sonrası yaptığı açıklamada, "Aramızda 1 milyon dolar gibi bir fark var vermiş olduğumuz fiyatın normal olduğunu düşünüyorum. Biraz zorlandık, eğer bir tur daha dönseydik farklı olacaktı. Yatırımlarla ilgili şirketlerin EPDK vermiş oldukları tablolar var. O tabloların ışığında o yatırımları yapmakla biz mükellefiz. Bir finans kuruluşundan finansmanı bulacağız" dedi.

İstanbul'un tamamının kendilerinde olduğunun anımsatılması üzerine "İhale devam ediyor bunu akşam konuşalım. Bizim için İstanbul optimizasyon açısından önemliydi. İstanbul'da her iki yakayıda işletmenin daha kolay olacak. İstanbul bizim için önemli olduğundan daha farklı bir yaklaşımla fiyat verdik" diye konuştu.
 

4 özelleştirmeye 7.9 milyar dolar verdi

MMEKA'nın daha önce vermeyi teklif ettiği ihalelerle toplam 7 milyar 934 milyon dolarlık teklif vermişti. Teklifler şöyle:

"Boğaziçi Elektrik Dağıtım AŞ 2 milyar 990 milyon dolar
Başkent Doğalgaz Dağıtım 1 milyar 211 milyon dolar
Gediz Elektirik Dağıtım 1 milyar 920 milyon dolar
İstanbul Anadolu Yakası 1 milyar 813 milyon dolar."

 

Kayıp kaçak oranı yüzde 7.5

İstanbul Anaödolu Yakası Elektrik Dağıtım A.Ş.'nin 2006 yılından itibaren 30 yıllığına özelleşmesi planlanmıştı, ancak ihale 2010 yılında yapıldığı için şu andan itibaren İstanbul Anadolu Yakası Elektrik Dağıtım'ın 26 yıllığına özelleştirme ihalesi gerçekleşti. İstanbul'un Anadolu yakasını kapsan bölgenin abone sayısı 2 milyon 242 bin 189. Bölgenin yıllık net tüketim miktarı 8 milyon 582 bin 325 MWh, kayıp kaçak oranı yüzde 7.5 ve Türkiye'deki dağıtım payı ise yüzde 6.3.

Avrupa Yakası ihalesini de kazanmıştı

MMEKA, İstanbul'un Avrupa Yakası'nı kapsayan Boğaziçi Elektrik ihalesini de 3 milyar dolara almıştı.
 


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon