İran'ın 'nükleeer' kararlılığı

İran, uluslararası taahhütleri doğrultusunda nükleer enerji faaliyetlerinin devam edeceğini bildirdi.

Yayınlanma: 07.12.2010 - 11:00
Abone Ol google-news

İran Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Ramin Mihmanperest, haftalık olağan toplantısında, ülkesinin nükleer enerji programı ve ''5 artı 1'' ülkeleriyle yürütülen müzakerelere değindi.
İran'ın barışçıl amaçlı nükleer enerji elde etme hakkının resmen tanınması talebini yineleyen Mihmanperest, ''Nükleer enerji faaliyetlerimiz, Uluslararası Atom Enerjisi Kurumu (UAEK) tarafından denetleniyor'' dedi.

''Nükleer Silahların Yayılmasının Önlenmesi Anlaşması (NPT) uyarınca nükleer teknoloji ve bilimden yararlanma hakkımız var'' diyen Mihmanperest, bu konuda uluslararası taahhütlere bağlı olduklarını ve nükleer enerji faaliyetlerinin süreceğini söyledi. Mihmanperest, ''Dünya kamuoyu için önemli olan, bütün ülkelerin NPT'ye uyması ve herkesin barışçıl amaçlı nükleer enerji elde etme hakkına sahip olmasıdır'' ifadesini kullandı.

Müzakerelerde bulundukları ''5 artı 1'' ülkelerinden yapıcı ve olumlu adımlar atmalarını beklediklerini kaydeden Mihmanperest, ''Onların tutumları, müzakerelerin sonucu üzerinde etkili olabilir. Tüm milletlerin ve İran halkının haklarına saygı gösterilmesi müzakerelerin olumlu sonuçlanmasına yönelik umutlarımızı artıracak'' diye konuştu.
Mihmanperest, müzakerelerde uluslararası boyutta ve çeşitli konularda istişarelerde bulunulduğunu kaydetti.

BM Güvenlik Konseyi'nin daimi üyeleri ve Almanya'dan oluşan ''5 artı 1'' grubu ile İran arasındaki müzakereler İsviçre'nin Cenevre kentinde dün başlamıştı. Bugün de devam edilen müzakerelerden somut sonuçlar elde edilmesi yönündeki beklentilerin düşük olduğu belirtiliyor. Taraflar arasında sonuç alınamayan bir dizi müzakerenin sonuncusu 1 Ekim 2009'da Cenevre'de yapılmıştı.
 


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler