Sağlık için süt için

Hacettepe Üniversitesi Beslenme ve Diyetetik Bölümü Başkanı Prof. Dr. Tanju Besler, dünyada görülen çocuk ölümlerinin yüzde 7'sinin birinci, yüzde 46'sının ikinci nedeninin yetersiz ve dengesiz beslenme olduğunu söyledi.

Yayınlanma: 07.12.2010 - 11:52
Abone Ol google-news

Prof. Dr. Besler, Atatürk Üniversitesi Kültür Merkezi'nde, gıda işleme ve paketleme şirketi Tetra Pak ile Milli Eğitim Bakanlığı Çıraklık ve Yaygın Eğitim Genel Müdürlüğünün ortaklaşa düzenlediği ''Sağlık İçin, Sağlıklı Süt İçin'' konulu seminerde, beslenme konusunda bir sunum yaptı.

Beslenmenin insan yaşamındaki önemine işaret eden Prof. Dr. Besler, Dünya Sağlık Örgütü'nün, yetersiz ve dengesiz beslenmenin ciddi sağlık sorunlarına yol açacağına dikkat çektiğini söyledi. Prof. Dr. Besler, ''Dünyada görülen çocuk ölümlerinin, yüzde 7'sinin birinci, yüzde 46'sının ikinci nedeni yetersiz ve dengesiz beslenmedir. Bu ne demek, kaybedilen 0-4 yaş grubu çocuklardan 10'da biri direkt beslenmeyle ilişkili yaşamını yitiriyor. Eğer yeterli ve dengesiz beslenmeyi düzeltecek olursak, işte bu kaybettiğimiz çocukları koruma şansına sahip oluruz'' diye konuştu.

Süt ve süt ürünlerinin dengeli beslenmenin en önemli aracı olduğunu vurgulayan Prof. Dr. Besler, ''Karbonhidrat, protein, yağ, vitamin ve minarellerin hemen hemen hepsini az ya da çok oranlarda süt ve süt ürünlerinin yapısında bulabiliriz. Bu özelliği nedeniyle diğer besin gruplarından bir adım öne çıkarak bize 'süt ve süt ürünleri ana besin grubudur' dememize olanak sağlıyor'' dedi.

Anne sütünün en üst besin maddesi olduğunu ifade eden Prof. Dr. Besler, ''Doğanın bize sunmuş olduğu biyolojik ve yararlı en üstün besin anne sütüdür. Çocuk doğduktan sonra 6 ay süresince anne sütünün dışında hiçbir besine ihtiyaç göstermez. Dolayısıyla bu süre içerisinde sadece anne sütü alan çocukların büyüme ve gelişme eğilimlerinin istenilen düzeyde olduğu görülür'' diye konuştu.

Tetra Pak Kurumsal İletişim Müdürü Belin Alev de, şirketlerinin sosyal sorumluluk projesi kapsamında düzenlediği eğitim programı ve diğer etkinliklerle süt ve sütün önemine dikkat çekmeyi amaçladıklarını söyledi. Alev, projeye ilişkin şu bilgiyi verdi:

''Süt insan için çok önemlidir. Bu sorumluluğun bilinciyle ve sağlığı tehdit eden açık süt tüketiminin önlenmesi amacıyla, Milli Eğitim Bakanlığı Çıraklık ve Yaygın Eğitim Genel Müdürlüğü ile 2001 yılından beri (Sağlık için, sağlıklı süt için) projesine imza atıyoruz. Bugüne kadar 60'ın üzerinde ilde yürüttüğümüz eğitim, seminer, reklam ve tanıtım çalışmalarıyla yaklaşık 6 milyon kişiye ulaştık.''

Sunuculuğunu tiyatro sanatçısı Toprak Sergen'in yaptığı seminerde, katılımcılara sütün önemi hakkında bilgi verildi.
 


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler