AnelEnerji'ye 1 milyon dolarlık kredi

Anel Grup şirketlerinden AnelEnerji, VakıfBank'la oluşturulan 5 milyon dolar tutarındaki limitinden 1 milyon dolarlık kredi kullanımı anlaşmasıyla, ''Fotovoltaik (güneş enerjisi) kapasite artırımı alanında Türkiye'de kredi almaya hak kazanan ilk şirket'' oldu.

Yayınlanma: 07.12.2010 - 12:14
Abone Ol google-news

Uzun vadeli finansman kredisi, Avrupa Yatırım ve Kalkınma Bankası (EBRD) fon kaynaklı Türkiye Sürdürülebilir Enerji Finansman Programı (TURSEFF) kapsamında VakıfBank aracılığıyla alındı.

Anel Enerji Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Ender Çolak, kredi anlaşması dolayısıyla düzenlenen toplantıdaki konuşmasında, dünyadaki toplam fotovoltaik enerji kurulumunun büyük bölümünün Avrupa'da bulunduğunu kaydederek, Türkiye'de güneş kaynaklı elektrik enerjisinin payı bulunmadığını söyledi.

İlerki dönemlerde beklenen enerji talebi ve oluşacak enerji arzı temel alınarak yapılan projeksiyonlarda 2014 yılından itibaren Türkiye'de enerji açığı yaşanacağının öngörüldüğüne değinen Çolak, bu kapsamda, ülkede özellikle yenilenebilir enerji potansiyelinin harekete geçirilmesi ve enerji arzının hem yerli hem de yeni ve yenilenebilir kaynaklarla çeşitlendirilmesi gerektiğini belirtti.

Çolak, Türkiye'nin fotovoltaik enerji gücü potansiyelinin, Türkiye'de 45 gigavatlık toplam kurulu gücün 11 katından fazla olduğunu dile getirerek, elektrik üretiminde güneşe talep olacağını düşündüklerini ifade etti.

AnelEnerji'nin pazar stratejisini, ''üretim fonksiyonu'', ''anahtar teslim proje geliştirme'' ve ''yatırımcı fonksiyonu'' şeklinde sıralayan Çolak, aldıkların kredinin, 15 megavatlık kapasiteyi önümüzdeki yıl iki fazda 75 megavata ulaşması için değerlendirileceğini bildirdi.

Çolak, ''Kredinin kullandırılması sürecinde EBRD ve Turseff'in teknik denetiminden geçen üretim hattımızın uluslararası standartlarda bir kez daha akredite edilmesi ve uygun görülmesi anlamına gelmektedir'' dedi.

EBRD Türkiye Direktör Yardımcısı Şevki Acuner ise temmuz ayında yaptıkları toplantıda EBRD olarak sürdürülebilir enerji kullanımını tanıttıklarına değinerek, yenilenebilir enerji ve enerji etkinliğinin, sürdürülebilir enerji programının en önemli ögelerinden biri olduğunu dile getirdi.

Acuner, enerji yoğunluğunun azaltılmasında ve küçük ve orta boy şirketlerin yatırımlarının desteklenmesinde kullanılan programın, ileride daha da yüksek boyuttaki projeler için değişik kapsamlarda sunulacağını belirtti.

VakıfBank Genel Müdür Yardımcısı İbrahim Bilgiç de, TURSEFF kapsamında toplam 200 milyon dolar olan kredinin 60 milyon dolar tutarındaki dilimini VakıfBank olarak aldıklarını hatırlatarak, kredi paketinin faydalı ve etkin kullanımı için özen gösterdiklerini söyledi.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler