Toroslar Elektrik'e 2.1 milyar dolar

Toroslar Elektrik Dağıtım'a en yüksek teklif 2 milyar 75 milyon dolarla Yıldızlar SSS Holding A.Ş.'den geldi.

Yayınlanma: 07.12.2010 - 14:18
Abone Ol google-news

Özelleştirme İdaresi Başkanlığı (ÖİB) tarafından Toroslar Elektrik Dağıtım'ın yüzde 100 oranıyla özelleştirmesi için açılan ihale yapıldı. İhale Başkanlığını Özelleştirme İdaresi Başkanvekili Ahmet Aksu yaparken, ihaleye 13 firma katıldı. İhaleye katılan firmalar şöyle:
"Ayen Enerji A.Ş., Aksa Elektrik Perakende Satış A.Ş., MMEKA Makine İthalat Pazarlama ve Ticaret A.Ş., Yıldızlar SSS Holding A.Ş., Akfen Enerji Dağıtım ve Ticaret A.Ş., Enerjisa Elektrik Dağıtım A.Ş., Park Holding A.Ş., Elsan-Bereket-Karaçay Ortak Girişim Grubu, Emkat Ortak Girişim Grubu, Fernas İnşaat A.Ş., Türkerler İnşaat Turizm Madencilik Enerji Üretim Ticaret ve Sanayi A.Ş., Cengiz-Kolin-Limgaz Ortak Girişim Grubu, IC İçtaş İnşaat Sanayi ve Ticaret A.Ş.-Eren Holding A.Ş. Ortak Girişim Grubu."
 

6 elemeli tur yapıldı

İhalede 1 elemesiz, 6 elemeli tur yapıldı. Elemesiz turda en yüksek teklif 1 milyar 10 milyon dolar oldu. İlk elemeli turda en yüksek teklif 1 milyar 896 milyon dolar olurken, Fernas İnşaat A.Ş. elendi. 2'inci elemeli turda en yüksek tutar 1 milyar 951 milyon dolar olurken Akfen Enerji Dağıtım ve Ticaret A.Ş. elendi. 3'üncü elemeli turda en yüksek tutar 2 milyar 56 milyon dolar oldu ve Ayen Enerji A.Ş. elendi. 4'üncü elemeli turda en yüksek tutar 2 milyar 62 milyon dolar oldu ve Aksa Elektrik Perakende Satış A.Ş. elendi. 5'inci elemeli turda ise en yüksek teklif 2 milyar 65 milyon dolar olurken Enerjisa Elektrik Dağıtım A.Ş. elendi. 6 elemeli turda en yüksek teklif açıklanmazken IC İçtaş İnşaat Sanayi ve Ticaret A.Ş.-Eren Holding A.Ş. Ortak Girişim Grubu elendi.

Elemeli turların ardından açık artırmaya geçildi. Açık artırmanın başlangıç tutarı 2 milyar 71 milyon dolar, artırım aralığı 1 milyon dolar olarak belirlendi. Açık arttırmanın ilk turunda Elsan-Bereket-Karaçay Ortak Girişim Grubu, Emkat Ortak Girişim Grubu, Türkerler İnşaat Turizm Madencilik Enerji Üretim Ticaret ve Sanayi A.Ş., Cengiz-Kolin-Limgaz Ortak Girişim Grubu ihaleden teşekkür ederek çekildiler. Açık artırmanın ikinci turunda ise MMEKA ve Park Holding ihaleden teşekkür ederek çekildiler böylece ihaleye en yüksek teklif 2 milyar 75 milyon dolarla Yıldızlar SSS'den geldi. Böylece ihale teknik olarak sonuçlandı.
 

Ortaklık söz konusu değil

Yıldızlar Holding Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Harun Güdeberk, ihale sonrası yaptığı açıklamada, "Fiyat fizibilitemizle örtüşüyor, Daha önceden Osman gaziyi aldık. O gerekçeyle sektörde biraz tecrübemiz var. Beklediğimiz gibi çıktı" diye konuştu. Bir gazetecinin vatandaşın elektrik fiyatlarının zamlanacağıyla ilgili endişeleri olduğunu anımsatması üzerine Güdeber, "Bence yerinde değil. Zaten o konumda konuşabilecek bir konumda değiliz" dedi. Güdeberk, finansmanla ilgili olarak çalışmalara başladıklarını, finansmanın yerli veya yabancı olabileceğini, bir ortaklığın söz konusu olmadığını kaydetti.
 

Abone sayısı 2 milyon 742.2 bin

Toroslar Elektrik Dağıtım A.Ş.'nin 2006 yılından itibaren 30 yıllığına özelleşmesi planlanmıştı, ancak ihale 2010 yılında yapıldığı için şu andan itibaren Toroslar Elektrik Dağıtım'ın 26 yıllığına özelleştirme ihalesi gerçekleşti. Adana, Gaziantep, Hatay, Kilis, Mersin, Osmaniye illerini kapsan bölgenin abone sayısı 2 milyon 742 bin 189. Bölgenin yıllık net tüketim miktarı 14 milyon 538 bin 958 MWh, kayıp kaçak oranı yüzde 8.3 ve Türkiye'deki dağıtım payı ise yüzde 10.7.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler