Üskül: İlk görüntüler orantısız güç diyor

TBMM İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu Başkanı Zafer Üskül, İstanbul'da öğrencilere yönelik orantısız güç kullanımıyla ilgili "İstanbul'da yaşanan gösterilerle ilgili elimizdeki ilk görüntü ve bilgilere göre; polisin, yetkisini orantılılık ve ölçülülük içinde kullanmadığı izlenimini uyanmaktadır" dedi.

Yayınlanma: 07.12.2010 - 14:35
Abone Ol google-news

TBMM İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu Başkanı Zafer Üskül, İstanbul'da hafta sonunda yaşanan polisin öğrencilere orantısız güç kullanımıyla ilgili yazılı açıklama yaptı. Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi'ne göre herkesin önceden izin almadan, silahsız, saldırısız, barışçıl toplantı ve gösteri yürüyüşü düzenleme hakkına sahip olduğunu ifade eden Üskül, Toplantı ve Gösteri Yürüyüşleri Kanunu ile Polis Vazife ve Salahiyetleri Kanunu'nu da hatırlattı. Tartışılması gereken asıl konunun, kolluğun yetkisini kullanırken bu yetkiyi kanunun verdiği ve aradığı şartlar içinde kullanıp kullanmadığı olduğuna işaret eden Üskül, "Kolluğun kanunsuz gösterileri dağıtmak için kanunun kendisine tanıdığı 'zor kullanma yetkisini' kullanması şüphesiz bir ihtiyaçtır ancak sınırsız değildir. Zor kullanma yetkisi kullanılırken; Polisin görevini yaparken direnişle karşılaşması, bu direnişi kırmak amacıyla bu yetkisini kullanması ve bu direnişi kıracak ölçüde kullanması gerekir. Yani kullanılan güç hem 'orantılı' olmalı hem de amaçlanılan hedefle orantılı olarak 'ölçülülük' içinde olmalıdır" dedi.
 

İnceleme başlatıldı

Üskül İstanbul'daki olaya ilişkin ise şu değerlendirmede bulundu:

"Elimizdeki ilk görüntü ve bilgilere göre; İstanbul'da meydana gelen öğrenci olaylarında göstericilerin herhangi bir bildirimde bulunmadan ve Kanunen belirlenmiş olan Toplantı ve Gösteri Yürüyüşü yapılacak yerler ve meydanların dışında toplantı ve gösteri yürüyüşü yapması, toplantının kanuna aykırı olduğu ile polisin görevini yerine getirirken göstericilerin dağılmayarak direniş gösterdikleri ve polisin zor kullanma yetkisinin doğduğunu da kabul etmek gerekecektir. İstanbul'da yaşanan gösterilerle ilgili elimizdeki ilk görüntü ve bilgilere göre; polisin, yetkisini orantılılık ve ölçülülük içinde kullanmadığı izlenimini uyanmaktadır. Ancak, yine de en son kanaatimiz İstanbul Emniyetinden ve Beyoğlu Cumhuriyet Başsavcılığından istediğimiz görüntü ve bilgiler ile medyada yer alan bilgi ve görüntülerin birlikte değerlendirilmesi sonrasında oluşacaktır. Olayın ardından, yapılan şikâyetler üzerine, Beyoğlu Cumhuriyet Başsavcılığı ile İçişleri Bakanlığının da inceleme başlattığı bilgisi alınmıştır."

 

"Belgeler geldikten sonra yeniden değerlendirilecek"

Üskül komisyon olarak daha önce de 2008 Nevruz olayları ile 17 Aralık 2009'da Ankara'da TEKEL işçilerinin eylemleri ile ilgili raporlar hazırladıklarını hatırlatarak, raporlarda bu tür olayların olmaması için nelerin yapılması gerektiğinin ortaya konulduğunu söyledi. Üskül, "Kolluğun orantısız ve ölçüsüz güç kullanması olgusu karşısında bunların önlenmesine yönelik önerilerimiz dikkate alınırsa bu tür olumsuzluklar ortadan kaldırılabilecektir. İstanbul Emniyeti ve Beyoğlu Cumhuriyet Başsavcılığından istenen belgeler incelendikten sonra, olay yeniden değerlendirilecektir" dedi.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler