WikiLeaks'teki 3 Türk firması

WikiLeaks belgelerinde adı geçen, Bursa'da kurulu 3 Türk firmasından Ermaksan A.Ş, sac işleme makineleri sektöründe faaliyet gösterirken, onlarca ülkedeki ağır sanayi firmalarına makine üretiyor.

Yayınlanma: 07.12.2010 - 14:51
Abone Ol google-news

Ermaksan A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Erol Özkayan (69),  firmalarının sac işleme makineleri sektörüne güçlü Ar-Ge'si ile yön veren, kaliteli ve teknolojik makineler üreten 45 yıllık güçlü bir kurulu olduğunu söyledi.

Modern tezgahlarla donatılmış fabrikalarında üretilen ürünlerin Avrupa ve ABD başta olmak üzere onlarca ülkeye ihraç edildiğini dile getiren Özkayan, ABD ve Avrupalı üreticilerle piyasada büyük rekabet içinde olduklarını vurguladı.

ABD'nin büyük ağır sanayi firmalarına da ürün sattıklarına değinen Özkayan, ''Bu işler fiyatla olmuyor. Teknolojin varsa satarsın. Teknolojin varsa malına alıcı bulursun. Adamlar oralardan kalkıp Bursa'ya geliyorlar ve benden makine alıyorlar'' dedi.

Özkayan, lazer teknolojisiyle çalışan makineler yaptıklarını belirterek, şöyle devam etti:
''Büyük tonajlı presler gibi birçok makine imal ediyoruz. Yaptığımız makinelerin tamamını, sanayide üretim yapan fabrikalar kullanıyor. Savunma sanayisinde de kullanılıyor. Sızdırılan belgelerde bizimle ilgili değerlendirmeler var. Ben ABD Savunma Bakanlığının bizimle ilgili iyi yönde değerlendirmesi olarak ele alıyorum. Yıllardır ABD ile bütün dünyayla çalışıyoruz. Hiçbir şeyden çekinmiyorum. Üretiyorum, makine imal ediyorum. Dünya insanlığının hizmetine ülkem için çalışıyorum. Ürettiğim makineler sayesinde yüzlerce insan ekmek yiyor, üretim yapıyor.''
 

''Boeing'e bile makine verdiler''

Belgelerden çekinmediğini, kimseye bir zararının bulunmadığını vurgulayan Özkayan, şunları kaydetti:
''Dünyaya çalışıyorum. Bu bir ticari ilişki. Adam benim malımı beğeniyor 'güzel makine' diyor ve alıyor. Fabrikalarında kullanıyor. 3 Türk firması, tehdit olarak algılanmıyor. 3 firmayı, değerlendirilmesi ve korunması gereken firma olarak ele alıyor. İstanbul Boğaz Köprüsü'nü ve Bakü-Ceyhan Boru Hattına da dikkati çekiyor. Bizi kendine faydalı olarak görüyor. Biz kimseye tehdit değiliz. Biz ABD'ye katma değer katıyoruz. Boeing gibi birçok dev firmaya makine veriyorum. Almanya'daki sanayi tesislerinde bizim ürünlerimizle üretim yapılıyor.''

Özkayan, Türk ürünlerinin kalitesiyle tercih edildiğini dile getirerek, ''Onları buraya kadar getiriyoruz ve bizimle ilgili güzel şeyler söyletiyoruz. Önemli olan budur. Bizi tehdit görmüyor, 'Bu firmalar memleketlere, insanlığa lazım' demek istiyor. İnsanlık için üretiyoruz'' dedi.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler