"Bursa'ya seyirci götüremezsek kaybeden Türk futbolu olur"

Beşiktaş Kulübü Başkanı Yıldırım Demirören, Bursaspor ile oynadıkları maç öncesi yaşanan olaylar sonrası pes etmemeleri gerektiğini söyledi.

Yayınlanma: 07.12.2010 - 15:12
Abone Ol google-news

Beşiktaş Kulübü Başkanı Yıldırım Demirören, Lig TV'de katıldığı canlı yayında yaptığı konuşmada, Bursaspor Kulübü Başkanı İbrahim Yazıcı ile görüştüklerini belirterek, ''Seyirci olaylarını çözelim diye bir araya geldik. Onlar da iyi niyetli davrandılar ve ilk maç burada olduğu için kapıları açalım dedik. Beşiktaş Bursa'ya yenildi, Fenerbahçe şampiyonluğu kaybetti, biz Fenerbahçe ile düşman mı olduk? Böyle şeylere gerek yok. Böyle şeyler yapmamak lazım. Biz de bunu bitirelim dedik ve kapılarımızı açtık. Yaralananlara geçmiş olsun diliyorum. Yaralı bayan kardeşimiz Melda da bugün kulübü ziyaret etti, kendisiyle ilgilendik'' dedi.

''Bu olayların üstüne gitmezsek, Bursa'ya seyirci götürmezsek kaybeden Türk futbolu olur'' diyen Demirören, ''Bunu hep birlikte çözeceğiz. Federasyon başkanımız Mahmut Özgener, Başbakanımızla şiddet yasası ile ilgili konuştu. Başbakanımız da bu konuda hassas. Hep beraber mücadele etmeliyiz, seyircilerin gitmesi lazım. Olayların olmaması lazımdı. Oldu, bunu çözmek yine biz kulüplerin elinde. Pes edersek, Türk futbolu kaybeder'' ifadelerini kullandı.

Yıldırım Demirören, iki takımın da ceza alacağı yönünde bugün haberler yapıldığını hatırlatarak, şöyle konuştu:
''Hak ettiysek alalım ama bu cezayı verirken Türk futbolu kazanacak mı kaybedecek mi bunlara bakalım. Verilen ceza ile tasvip etmediğimiz olay çıkaran kişiler kazanmış olur. Bir yerden başlamamız lazım. Kaçarak değil, üstüne giderek... Bayan taraftarları görüyorum, 'Maçlara geliyor musunuz?' diyorum. 'Küfür var gelemiyoruz' diyorlar. Gelin ki etmesinler, gelmezseniz ederler. Sizleri gördükçe küfür azalır. Böyle yapınca hepimizin kabul etmediği, olayları başlatan küçük kesim kazanıyor.''

Bursaspor maçının gündüz oynanmasından da memnuniyet duyduğunu anlatan Başkan Demirören, ''Müracaat etsek de bütün maçlarımız gündüz oynansa. Aileler, çocuklar geliyor. Kombineler hariç 13 bine yakın bilet satıldı. İlk kez bu kadar fazla bilet sattık'' dedi.

"Kulüpler Birliği toplantılarına katılmayı düşünüyorum"

Kulüpler Birliği Vakfının toplantılarına katılmadığının hatırlatılması üzerine Demirören, ''Kulüpler Birliğindeki başkanlar olarak hepimiz kader birliği yapmış insanlarız. Aziz başkan ile aramızda istemediğimiz olaylar oldu. Bunun ne Beşiktaş'a, ne de başka bir kulübe faydası yok. Tavrımı gerektiği kadar koydum. Her şeyi beraber çözmemiz lazım ve onun için de toplantılara katılmayı düşünüyorum'' diye konuştu.

Devre arası transferleri

Devre arasında transfer yapıp yapmayacakları sorusuna ise Demirören şu yanıtı verdi:
''Camiada devre arası için beklenti var. Hocamızdan alacağımız rapor ve gitmesi gereken oyuncularla ilgili durumdan sonra ocak ayı içinde transfer çalışmalarımız olabilir. Görüşeceğimiz oyuncular Guti ve Quaresma ayarında olacak. Beşiktaş Kulübü Avrupa'da, özellikle Iverson'dan sonra ABD ve dünyada ayrı bir yere geldi. Oraya gelmek kolay da kalmak zor. Bunu devam ettirmek lazım.''

"Fatih Tekke'ye izin vereceğiz"

Gözüken bir forvet eksikliğinin bulunduğunu anlatan Yıldırım Demirören, ''Bobo, Nihat sakat. Fatih Tekke iyi futbolcu ancak tutmadı. Fatih'e izin vereceğiz, kulüp arayacak, bakacak. Böyle bir değeri yok edecek değiliz. Bir kulüple anlaşırsa yardımcı olacağız'' dedi.
Başkan Demirören, İtalyan futbolcu Ferrari'den de beklediklerini alamadıklarını anlatarak, ''Ferrari için yönetim ve hocamızla değerlendirme yaptık. Ferrari'yi Mustafa Denizli istediği için almıştık. Ama beklediğimiz olmadı. Oturup konuşacağız ve kulübe maliyet getirmeyecek şekilde çözmeye çalışacağız'' şeklinde konuştu.

Demirören'in iki hayali

Yıldırım Demirören, en büyük iki hayalini de şöyle açıkladı:
''Birinci hayalim yeni stat. En büyük hedefimiz stadımızın yapılması. Firmalarla ve araştırmalarımızla 1.5 sezon kaybederek, 2 yılda yapılıyor. İkinci hayalim de UEFA şampiyonu olmak. Bu sezon inanıyoruz. Bu sezon olmazsa seneye oluruz. Çok iyi bir kadromuz, teknik heyetimiz var.''


"Paramı geri alacağım"

Beşiktaş'ın mali olarak geleceği en sağlam kulüplerden biri olduğunu anlatan Demirören, ''Aldığımız yeni banka kredisini ucuz faizle alıp, pahalı faizli kredileri kapattık. Beşiktaş'ın faiz gelirleri 2-3 milyon dolar oldu. 93 milyon lira da benim paramı koyun, oradan da faiz almıyoruz. Bu parayı faizsiz olduğu için verdim. Öbür türlü faiz verecektik'' dedi. Verdiği parayı geri alıp almayacağı ile ilgili soruya da Demirören, ''Yeni başkan ile oturur konuşuruz. Kulübe kolaylık sağlayarak paramı alacağım. Onlar benim çocuklarımın'' diye yanıt verdi.

''Geldiğimiz gibi gitmesini bilmemiz gerekir. Bir yerde ne kadar çok oturursanız o kadar hata yaparsınız'' diyen Demirören, ne zaman bırakacağı sorusu üzerine de ''Başkanlığı bırakırım ama Cemal'e bırakırım (Küçük oğlu)'' diye espri yaptı.

"Schuster'e hocam saldır dedik"

Teknik direktör Bernd Schuster'e de destek veren Demirören, ''Kötü günde çok büyük baskı oluşturulmaya çalışıldı. Kötü günlerde hocamızla konuştuk. Hiçbir zaman hocayı gönderme gibi bir düşüncemiz olmadı. Hoca (Nasıl futbol oynamak istiyorsunuz?) diye sordu. (Hocam saldır) dedik. Zaman zaman kaybedeceğiz ama futboldan memnun olmak lazım. Kötü günlerimiz oldu ama sakatlarımız çoktu. Konyaspor maçı 5-1 biterdi. İki atak oldu 2 gol yedik. Futbolda başarı kadar şansa da ihtiyaç var. Bursaspor maçında şansımız vardı, rakibin topu direkten döndü'' ifadelerini kullandı.

"Sakat futbolcularımız takım olsa şampiyonluğa oynar"

Yıldırım Demirören, bir soru üzerine de Guti ve Quaresma transferlerinde Schuster'in isminin de etkili olduğunu dile getirdi.

''Hocayla sadece golf oynuyorum dedim, spekülasyon oldu'' diyen Demirören, ''Çok acil olmadıkça, hocayla görüşmek yöneticilerin ve profesyonellerin görevidir. Belli bir gidişatta çağırdık konuştuk. Hocamız da sebepleri söyledi. Sakat kadromuz, bir takım olsa şampiyonluğu kovalar. Hocamız bir sistem oluşturmaya çalışıyor. Sezonu ilk açan biziz, en çok maç yapan takım biziz. Bunun bir düşüşü olacaktır ve bunu yaşadık. Önceden form tutmanın bir form düşüklüğü olabiliyor'' şeklinde konuştu.

UEFA'daki başarı

UEFA Kupası tarihinde Beşiktaş'ın 100 gol attığını hatırlatan Demirören, ''25'i bu sezon atıldı. Beşiktaş tarihinde ilk kez gruptan çıktı. 12 maç oynadık, 1 mağlubiyet, 2 beraberlik 9 galibiyet aldık. Bu Türkiye'de yok. Biz eksik kadromuzla çok maça çıktık. Altyapıdan gelen Ali Kuçik ile maçlara çıktık. O da çok başarılı oldu'' dedi.

Demirören, Schuster'in, Türkiye'de bazı takımların 1960'ların futbolunu oynadığı eleştirisi ile ilgili olarak da ''Kelime yanlış yerlere çekildi. Hocamız defansif futbolun oyun tarzımıza uymadığını söyledi. Türkiye'de futbol geriye gidiyor. Azerbaycan maçında Rıdvan Dilmen (30 sene geriye gittik) dedi. Hocamız farklı bir şey söylemedi. Bu futbolun Türk futbolunu geriye götürdüğünü söyledi'' ifadelerini kulandı.

Kaptan İbrahim Üzülmez ile ilgili bir soruya Demirören, ''Kaptanımız ayrı bir insan. Serdar başkan döneminde ben aldım onu. Gaziantep'ten aldık, bilinen bir oyuncu değildi. Allah kısmet ederse 1-2 sene daha mukavelesini uzatırız. İbrahim, Türk futbolcusuna örnek olması gereken futbolcu. Kaç hoca geldi, hepsinde banko oynadı'' diye yanıt verdi.

"Guti lider"

Guti'nin lider ve örnek alınması gereken bir futbolcu olduğunu belirten Demirören, geçirdiği trafik kazasıyla ilgili olarak da ''Öğleye doğru duydum. Yönetici arkadaşlarım gerekli uyarıları yapıyorlar. Guti öyle bir profesyonel ki kaza olmasa sabah kalkar idmanına gider. Kişiliği ve profesyonelliği ile çok değerli bir insan. Takım içinde bir ağabey, lider ve örnek alınması gereken bir futbolcu'' derken, Guti'nin mukavele gereği ocak ayından itibaren para almaya başlayacağını kaydetti.

Demirören, Nihat Kahveci'nin yerinin ayrı olduğunu ifade ederek, ''Onu elimle götürüp teslim ettim. Beklediğimizi alamadık ama o da bunun farkında. Çok baskı altında kaldı. Bir an evvel kendini ispat etmeye çalıştı. Mutlaka toparlayacaktır. Porto'da bir gol attı ve Avrupa'da devam ediyoruz'' dedi.

 

"Beşiktaş'ın rakibi kendisidir"

Demirören, ''Geçmişte yaptığınız bir konuşmada (3 büyük değil, 2 büyük yaratılmaya çalışılıyor) demiştiniz. Hala bu görüşte misiniz?'' sorusu üzerine, ''Bu sene aksine biz onları geçtik. Bu sene 2 büyüğü geçtik'' yanıtını verdi.

Zirve yarışında 9 puanlık farkın kendilerini umutsuzluğa düşürmediğini ifade eden Demirören, ''Şampiyonlukta Beşiktaş'ın rakibi yine kendisidir. Şanssızlık olmaz, sakatlık olmaz, hocamız, yönetimimiz, futbolcularımız, taraftarımız hata yapmazsa şampiyon oluruz. Ama hata yaparsak tabii ki şampiyon olamayabiliriz'' dedi.

Demirören, ''Bizim şampiyonluk şansımız yüzde 50'' derken, ''En son Denizli'de şampiyon olduğumuzda ilk yarıda 8 puan gerideydik. Futbolda 3 puanlık sistemde her şey olabilir'' ifadesini kullandı.

Başkan Demirören, Türk futbolundaki resmin şu anda güzel gittiğini dile getirerek, ''Futboldaki yıldızların korunması taraftarıyım. Hakemlerimin performansı bu yıl cidden çok iyi. Bu sene çok farklı gördüm. Her şeyin çok iyi gittiğini gördüm. Hakemler gündeme gelmiyor. Resim şu an çok güzel gidiyor. Bu resimdeki eksiklik yaşanan kavgaların olması. Bunun da önüne geçebilirsek futbol çok daha güzel hale gelir. Bunu hep beraber yapmalıyız. Basın, federasyon, taraftar, kulüp hepimiz aynı gemideyiz'' diye konuştu.



''Emenike'yi kesinlikle düşünmüyorum''

Devre arasında yapılacak transferlerle açıklama yapmaktan kaçınan Yıldırım Demirören, ''Fernandes'i borsaya bildirdik. Görüşmelerimiz sürüyor. İmza kurumadan hiçbir şeyi cepte görmüyorum. Hocamızın göndereceği futbolcularla paralel görüşmeler devam ediyor. Yapacağımız transferler bitmeden açıklayamayız. Borsaya açık bir kulübüz, bir şey olmadan (oldu) diyemeyiz'' ifadesini kullandı.

Demirören, bu sezon transfere çok fazla para harcama yapmadıklarını kaydederek, şöyle konuştu:
''Biz çok düşük maliyetli transferler yaptık. Guti'yi bedavaya aldık, sadece maaş ödeyerek aldık. Quaresma'ya bonservis bedeli ödedik, ancak bu bedeli 3 yıla yaydık. Ersan'ı, Aurelio'yu bedavayı aldık.''

Tabata'nın transferiyle ilgili bir soruyu yanıtlayan başkan Demirören, ''O günün şartlarında Tabata doğru transferdi. Ama tuttu, tutmadı... Bu her transfer için olabilir. Futbolda tutmayan transferleri bir araya getirdiğinizde değil Avrupa, dünya şampiyonu bir takım çıkar. Öte yandan kimsenin beğenmediği Ersan'ı alıyoruz, herkes sözleşmesini uzatmamızı istiyor. Başkan oyuncuyu zarar versin diye almıyor ki başarılı olsun diye getiriyor'' şeklinde konuştu.

Demirören, Ersan Gülüm'ün şu anda başarılı olduğunu ancak her şeyin futbol olmadığını kaydederek, ''Ancak bir anda şımarır kendisini kaybederse durum değişebilir. Kalbinin temizliği, arkadaşlarıyla diyaloğu, iyi futbol oynaması... Eğer bu şartlar oluşursa sezon sonunda konuşuruz. Ancak Ersan'ın bonservis için önceliği Beşiktaş'tır. Serdar Adalı'nın ilişkilerini geçme şansları yok zaten'' dedi.

Başkan Demirören, transferin gözde isimlerinden Emenike ile ilgili bir soru üzerine de ''Emenike'yi kesinlikle düşünmüyorum'' yanıtını verdi.

Fenerbahçe Kulübü Başkanı Aziz Yıldırım'ın ''Tek büyük Fenerbahçe'' sözünün hatırlatılması üzerine Demirerön, ''Kendi camiasını böyle görebilir. Buna saygı duyuyorum. Ama filden büyük deve var. Her kulübün kendine göre büyüklüğü var'' ifadesini kullandı.

Başkan Demirören, Türk futbolunda rekabetin artmasının iyi bir şey olduğunu anlatarak, ''Rekabet olmazsa siz başarı yakalayamazsınız. Bu rekabet de 3 büyüğün içinde olmaz. Rekabet olursa biz kendimizi geliştiririz. Sivasspor gerçeğini yaşıyoruz. İnşallah Bursaspor ve Kayserispor aynen devam eder. Rekabet yüksek olur, hak eden şampiyon olur'' diye konuştu.


"En iyi futbolu Beşiktaş ve Trabzonspor oynuyor"

''Bu sezon en iyi futbolu Beşiktaş ve Trabzonspor oynuyor'' diyen Demirören, Bursaspor'un da geçtiğimiz sezon bileğinin hakkıyla şampiyon olduğunu vurguladı.

Demirören, bu sezon 16 puanlık fark nedeniyle Galatasaray'ın şampiyon olmasının zor gözüktüğünü ifade ederek, ''Ancak Galatasaray ne düşme tehlikesi yaşar, ne de lig sonunda Avrupa'dan kopar. Bu zorlukları ben de yaşadım. Yaşanan filmi ben görüyorum'' ifadesini kullandı.


"Ürün satışlarından memnun değiliz"

Kartal Yuvası'ndaki ürün satışlarından memnun olmadıklarını kaydeden Başkan Demirören, ''Bizim de tabi hatalarımız var. Ancak taraftarlarımız da korsan almamalı. Bugün stadımızdaki maçlarda yüzde 50 korsan, yüzde 80 civarında eski formalı taraftar var. Biz yönetim olarak stadın etrafındaki korsan satışlarına yasal olarak engel olmaya çalışıyoruz. Ama stadın çevresi Beşiktaş, Şişli ve Anakent Belediyesi'ne ait. Ürünleri düzeltmek için yeni yatırımlar yaptık, profesyonel kadrolar oluşturduk. Zaten bizim amacımız Sportif A.Ş'yi halka arz etmek'' şeklinde konuştu.


"Zor anlarımı Erdoğan Bey ile paylaşırım"

Yıldırım Demirören, başkan olarak yaşadığı zor anları babası Erdoğan Demirerön ile paylaştığını açıkladı.

Başkan Demirören, ''Erdoğan Bey, ümit milli olmuş, Beşiktaş'ta top oynamış, futbolu bilen bir kişi. Zor anlarımı Erdoğan Bey ile paylaşırım. Aile olarak başkanlık döneminde sıkıntılı günler yaşadık. Demirören ismi olarak sonuna kadar gitmek bizim felsefemiz, inşallah da her şey güzel olacak'' ifadelerini kullandı.

Kendisine yönelik tepkilerin kesilmesinde, yapılan yıldız transferlerinin etkisinin olabileceğini kabul eden Demirören, ''Ancak o zamanki tepkiler gerçek değildi. Seçim döneminde yaşanan bir olaydı. Belli provokasyonların getirdiği tepkiler olduğu için dimdik ayakta durdum'' dedi.

Demirören, Beşiktaş TV için bugün Digitürk ile mukavele imzaladıklarını açıklayarak, ''Biz her şey için hazırız. 10-15 günde yayına geçebiliriz. Top Digitürk'te'' dedi.

 

"Fatih Terim faydalıysa getiririm"

Teknik direktör tercihleri ile ilgili sorulara yanıt veren başkan Demirören, kulübün menfaatleri doğrultusunda bu yönde tercihlerini yapacağını söyledi.

Mustafa Denizli ile ilgili sözlerinin ardından tecrübeli teknik adamı takımın başına getirdiklerini hatırlatan Yıldırım Demirören, ''Ağabey-kardeş ilişkisi içinde şampiyonluk yaşadık. Beşiktaş'ın menfaatleri doğrultusunda kim olursa getiririm. Ama yönetim kurulunun kararı da önemli. Fatih Terim kulübe faydalı olacaksa tabii ki getiririm. Daum senelerce bizde çalıştı. Fenerbahçe'de şampiyonluklar yaşadı'' dedi.
 

"Iverson için hadi canım dedim"

Futboldaki transferin yanı sıra basketbolda Allen Iverson'ı alan kulüp başkanı Demirören, Iverson'ı duyduğunda şaşırdığını söyledi.

Iverson'ın ismini ilk duyduğunda kim olduğu yönünde bilgiler aldığını anlatan Yıldırım Demirören, şunları söyledi:
''Iverson'ı duyduğumda 'Hadi canım' dedim. Şeref Yalçın bu oyuncuyu bana söyledi. Kim olduğunu öğrenince 'Olmaz' dedim. Basketbola da yatırımı düşünüyoruz. Play-off'a kalırsak bir iki oyuncu düşünüyoruz. Şeref Yalçın, Iverson için çok temasta bulundu. Gitti geldi. Son aşamaya geldiğinde yönetim kurulu olarak konuşup karar verdik. 1.5 milyon dolar verdik. Zamanında 100 milyon dolarlara imza atmış bir oyuncu. Burada kendini ispatlamak istiyor. 6 aydır oynamıyordu. Play-off maçlarında büyük katkıları olacaktır. Iversonlı maçlarımız konusunda NBA TV bizimle anlaştı. Eurosport maçları veriyor.''


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler