Konuk: AB'ye dinamizm katarız

Pankobirlik ve Konya Şeker A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Recep Konuk, Londra'da gerçekleştirilen ve kısa adı ISO (International Sugar Organisation) olan Uluslararası Şeker Örgütü'nün yıllık toplantısında genel kurula hitaben yaptığı konuşmada, "Türkiye istatistiki verilerden ibaret değildir. Türkiye, AB'ye mana katacak derinlikte bir ülkedir" dedi.

Yayınlanma: 07.12.2010 - 15:42
Abone Ol google-news

ISO'ya üye 85 ülkenin sektör temsilcileri ile uluslararası kurum ve kuruluşların diplomat ve temsilcilerinin de takip ettiği ve 423 delege ile birlikte 600'ün üzerinde katılımcıya hitaben konuşan Recep Konuk, Türkiye şeker sektörünün geleceğini, AB süreci ve Türkiye'nin önündeki diğer seçenekleri de dikkate alarak değerlendirdi. Konuk, Türkiye'nin AB üyesi olma konusunda samimiyetini ispatladığını ifade ederek, “Dünya dengeleri ve ihtiva ettiği anlam bakımından Türkiye, istatistiki verilerden ibaret değildir. Küresel dünyanın, iktisadi refah adası olma hedefini çoktan geride bırakmış Avrupa için, Türkiye bu birliğe mana katacak derinlikte bir ülkedir” diye konuştu.

Konuşmasında, Türkiye'nin dünyanın 15'inci büyük ekonomisi ve tarım sektöründe de dünyada 8'inci sırada olduğunu vurgulayan Konuk, IMF ve Dünya Bankası'nın hazırladığı raporlara göre küresel krize rağmen Türkiye'nin büyüyen ekonomilerden biri olduğunu hatırlatarak, “Artan nüfusu ile birlikte, kişi başına gelirini de arttıran Türkiye'de, pazar henüz doymamıştır. Sektörün geleceği açısından bu önemlidir. Türkiye 2023 yılında, gelişmiş ilk on ekonomiden biri olmayı hedefliyor. Türkiye'de şeker pancarı üreticilerinin tarım sektörünün geneline ve şeker sanayisinin de sanayinin bütününe göre ekstra sorunları yok” dedi.

Üretici odaklı büyüme

Sektörde, gelecek açısından en önemli hususlardan birisinin şirketlerin geliştirdiği veya geliştireceği tedbirler olduğunu anlatan Konuk şöyle devam etti:

“Bunun, Türkiye'de sektörün geleceği açısından önemli olduğunu ifade etmek istiyorum. Bu çerçevede de Konya Şeker örneğini sizlerle paylaşmak istiyorum. Biz, değişik senaryolara göre pozisyon elastikiyetini şimdiden oluşturma gayretindeyiz. Bunun için yaptığımız ve yapacağımız yatırımlar var. Karşımıza çıkabilecek bazı olumsuzlukları dikkate aldık. Risk ve fırsat senaryoları geliştirdik. Ana faaliyet konumuzda üretimde sürekliliği teminat altına alacak ve onu destekleyecek üretim alanlarına doğru genişledik. Biz Konya Şeker olarak, bu stratejileri, bir üretici kooperatifinin şirketi olarak ve onların diğer tarımsal üretimlerini de desteklemek amacıyla, üretici odaklı zenginleştirdik. Bizim modelimizin birinci önceliği, üretimde sürekliliktir. Bunu gerçekleştirmek için hem üretim altyapısına, hem münavebe ürünlerin değerlendirilmesine, hem de üretimi etkileyen çevre şartlarının üretici lehine etkilenmesi için sosyal sorumluluk projelerine yatırım yaptık.”
 
Sektörün geleceğine inanıyor, geleceğe yatırımı yapıyoruz

Türkiye'de şeker sektörünün geleceğine inanan, o geleceğe yatırım yapan bir şirket oldukları belirten Konuk, “İç ve dış belirsizlikler, inancımızı ve yatırım iştahımızı etkilemiyor. Üretim ana fikrinden sapmadan, olumlu ve olumsuz senaryoları dikkate alan bir öngörü ve alternatif politika zenginliğini oluşturması halinde, Türkiye'de sektörün geleceğinin bugünkünden de parlak olacağını söyleyebilirim. Bu tespit, hem AB genişleme sürecine dahil olmuş Türkiye için, hem de başka alternatifleri değerlendirmeye almış Türkiye için geçerlidir. Türkiye, dünyanın en hızlı gelişen ülkelerinden biridir ve şeker sektörü de o gelişen dinamik ekonominin bir parçasıdır. Bu dinamik süreç, genişleme sürecine dahil olabilirse, yaşlı Avrupa'ya da dinamizm katacak, olmazsa kendi mecrasını kendisi oluşturacaktır. Bizde bir söz vardır; su akar, yatağını bulur. Türkiye'nin hem şeker sektörü, hem de ekonomisi, akan ve debisi gittikçe artan bir akarsu gibidir” şeklinde konuştu.

Konuşması sektör temsilcileri tarafından ilgi ile takip edilen ve konuşması sonrası ağırlıklı olarak Türkiye'nin AB üyeliği konusunda yöneltilen soruları cevaplandıran Recep Konuk, ISO'nun Şubat ayında ABD'de gerçekleştireceği toplantıya da konuşmacı olarak davet edildi.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler