"Devrimci Karargah Örgütü" davasında yeni duruşma

''Devrimci Karargah Örgütü'' üyesi oldukları öne sürülen 8'i tutuklu 35 sanığın yargılanmasına devam edildi.

Yayınlanma: 07.12.2010 - 15:56
Abone Ol google-news

İstanbul 9. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen duruşmaya, tutuklu sanıklar Özgür Dinçer, Cemal Bozkurt, Fatih Aydın, Necdet Öztürk, Ergin Öncü, Ulaş Erdoğan, Cenk Büyükkahraman ve Zafer Kaygın ile 12 tutuksuz sanık katıldı.

Sanık Cemal Bozkurt, savunmasını Kürtçe yapmak istediğini ancak buna müsaade edilmeyeceğini öne sürerek, 21 Eylül'de yapılan operasyonda 13 kişinin tutuklandığını daha sonra da Hanefi Avcı'nın tutuklandığını söyledi.

''İşkenceci'' diye nitelendirdiği Hanefi Avcı'nın tutuklanmasıyla ve yalan yanlış bilgilerle davanın gidişatının karıştırılmak istendiğini öne süren Cemal Bozkurt, ''1990'lı yıllarda faili meçhul cinayetlere karışmış faşist eski Emniyet Müdürü Hanefi Avcı asla bir devrimci olamaz. Hanefi Avcı'nın, devrimcilerle herhangi bir ilişkisi olmadığı gibi devrimciler ondan hesap soracaktır. Avcı ne zaman komünist oldu. At izi it izine karıştı'' dedi.

Bozkurt, Avcı olayının ''devletin yeniden yapılanmasıyla'' ilgili olduğunu da iddia etti.
Sanık Necdet Öztürk ise açık deniz gemi kaptanı olduğunu belirterek, ''Orhan Yılmazkaya benim arkadaşımdır. Bir gün beni aradı, parasının olmadığını ve kalacak yerinin de bulunmadığını söyledi. Ben de daha önceden evimde kaldığı için kabul ettim. 27 Nisan günü her şeyimi kaybettim, müşteki olmam gerekirken sanık olarak yargılanıyorum. Tahliyemi talep ediyorum'' dedi.

Ulaş Erdoğan

Kendisini devrimci olarak niteleyen sanık Ulaş Erdoğan ise ''Devrimci Karargah Örgütünün'' üyesi olduğuna ilişkin suçlamaları kabul etmedi. 14 aydır tutuklu olduğunu ve ikinci kez mahkemeye çıktığını belirten sanık Erdoğan, ''Hüküm almışız gibi yargılanıyoruz. Gözaltına alındığımda kaba dayak yedim, hakaretlere maruz kaldım. Bunu yapan polisler hakkında neden bir işlem yapılmıyor. Emniyette avukat istedim, ama dört gün sonra geldi'' dedi.

Evinde yapılan aramalarda bilgisayarında bulunduğu iddia edilen planların kendisine ait olmadığını öne süren Ulaş Erdoğan, sözlerini şöyle sürdürdü:
''İddianamede kaldığım ev için 'hücre evi' deniliyor. Bekar ve işçilerin kaldığı, ayrıca aramalarda bir çakının bile bulunmadığı eve nasıl olur da 'hücre evi' denir. Bu kadar eylemi neyle yapacağız?

Devrimciyim herkesle sohbet eder tartışırım, ancak bir eylemim söz konusu olamaz. Ben bu bahsedilen eylemleri yapacak olsam feriştahı durduramaz. Ege'de gemi yakmak, araba yakmak ne ki bir günlük iş. Kafkasya'da 4 yıl savaştım. Zaman gazetesinin bombalanmasından bahsediliyor. Yapmak istesem anında götürürdüm.''

Erdoğan, Türkiye'de sosyalistlerin haksızlığa uğradığını öne sürerek tahliyesini talep etti.
Daha sonhra sanıklar Fatih Aydın ve Özgür Dinçer savunmalarını içeren dilekçelerini mahkemeye sundu.

Mahkeme heyeti, sanıklar Özgür Dinçer, Cemal Bozkurt, Fatih Aydın, Necdet Öztürk, Ergin Öncü, Ulaş Erdoğan, Cenk Büyükkahraman ve Zafer Kaygın'ın tutukluluk hallerinin devamına karar verdi.

Üye Hakim Yılmaz Alp, sanık Necdet Öztürk'ün tutuklulukta geçirdiği süre ve delil durumu dikkate alınarak tahliyesi görüşünde olduğunu tutanağa yazdırdı.

İddianameler

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığınca hazırlanan ilk iddianamede, sanıklar Fatih Aydın, Cemal Bozkurt, Özgür Dinçer ve İbrahim Şimşek hakkında ''devletin birliğini ve ülke bütünlüğünü bozma'' ve ''kasten adam öldürme'' suçlarından ikişer kez ağırlaştırılmış müebbet, diğer suçlardan 9 ay ile 300 yıl arasında değişen hapis cezaları istenmişti.
Sanıklar Mehmet Yeşiltepe, Ergin Öncü, Abdülselam Sultan, Muhammet Çetin, Süleyman Gürkan Anıl, Mustafa Aşula, Nail Arıkan, Necdet Öztürk, Sevim Öztürk, Melek Seven, Ceren Sütlaş ve Metin Akdemir hakkında da 7,5 ila 36'şar yıl arasında değişen hapis cezalarının istendiği iddianamede, sanıklardan Aylin Duruoğlu'nun da ''örgüt üyeliği'' suçundan 7,5 ila 15 yıl arasında hapis cezasına çarptırılması talep edilmişti.

İstanbul Cumhuriyet Savcısı Kadir Altınışık tarafından hazırlanan diğer iddianamede ise tutuklu sanıklardan Ulaş Erdoğan'ın, ''Devrimci Karargah terör örgütü yöneticisi olma'' suçundan 15 ila 22,5 yıl, ''sahte nüfus cüzdanı ve sahte pasaport kullanma'' suçundan 6 ila 15 yıl ve ''kişisel verileri hukuka aykırı olarak ele geçirme, kaydetme'' suçundan da 2 yıl 3 ay ila 9 yıl arasında olmak üzere toplam 23 yıl 3 ay ila 47.5 yıl arasında değişen hapisle cezalandırılması istenmişti.

Diğer tutuklu sanıklar Cenk Büyükkahraman, Zafer Kaygın ve Gökhan Aydın hakkında ''Devrimci Karargah terör örgütü üyesi olma'' ve ''kişisel verileri hukuka aykırı olarak ele geçirme, kaydetme'' suçlarından 9 yıl 9 ay ila 24'er yıl arasında hapis cezaları istenen iddianamede, 4'ü tutuklu 14 sanık hakkında da ''Devrimci Karargah terör örgütü üyesi olma'' suçundan 7,5 ila 15'er yıl arasında değişen hapis cezaları talep edilmişti.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler