"İsfalt davası" başladı

İstanbul Büyükşehir Belediyesi iştiraklerinden İsfalt'ın Genel Müdürü Çağatay Kalkancı ile Genel Müdür Yardımcısı Sabri Meriç ve özel bir şirketin Genel Müdürü Serdar Kepenek'in, ''kamu kurum ve kuruluşlarının zararına dolandırıcılık'' suçundan yargılanmasına başlandı.

Yayınlanma: 07.12.2010 - 16:21
Abone Ol google-news

Üsküdar 1. Ağır Ceza Mahkemesi'ndeki duruşmaya, tutuksuz yargılanan Çağatay Kalkancı, Sabri Meriç ve Serdar Kepenek ile avukatları katıldı. Duruşmada, müşteki CHP Genel Başkan Yardımcısı Gürsel Tekin'in avukatı Mahmut Tanal da hazır bulundu.

Kimlik tespitlerinin ardından sorgusu yapılan İsfalt Genel Müdürü Kalkancı, 2005 yılında göreve geldikten sonra, ürün kalitesini artırmak, uzun ömürlü asfalt elde etmek ve Avrupa standartlarında hizmet verebilmek amacıyla Ar-Ge çalışması başlattıklarını söyledi.

Kalkancı, Ankara Büyükşehir Belediyesinin Belko şirketine de danışmanlık yapan GRC şirketinin Genel Müdürü Serdar Kepenek ile tanıştığını, yurt dışındaki Nivel isimli bir şirketle de temas kurduklarını anlatarak şunları söyledi:
''Biz, çalışmalarımız sonucu şartname oluşturduk. Kepenek'in sahibi olduğu Euro Asfalt ve Nivel'e şartlarımızı sunduk ve teklif aldık. Nivel şirketi, Türkiye şartlarına uygun olmayan karşı şartlar sürdü, mesai ücretleri konusunda fazla para istedi. Euro Asfalt'ın teklifi bize daha uygun geldiği için 2007 yılında bu şirket ile anlaşma imzaladık. Bizim taleplerimizi karşılamak için Türkiye'deki şirketlere baktığımızda ise bize bu hizmeti verecek yeterlilikleri yoktu.''

Yapılan anlaşma sonucu aldıkları hizmetlerle ilgili ayrıntılı bilgi veren ve ürün adetlerini geliştirdiklerini, daha dayanıklı asfalt üretmeye başladıklarını, Türkiye'de Karayolları Genel Müdürlüğü ile bazı belediyelere de bu asfaltlardan verildiğini belirten Kalkancı, doğru bir iş yaptıklarına inandıklarını ve beraatını talep ettiğini söyledi.

Genel Müdür Yardımcısı Sabri Meriç de asla hukuka ve kanuna aykırı bir işlem yapmadıklarını savunarak, ''Şirketimizi ya da kamuyu zarara uğratacak herhangi bir kararın altına imza atmadık. Aksine bu çalışmalarımızda kamu yararını düşündük. Beraatıma karar verilmesini talep ediyorum'' diye konuştu.

GRC şirketinin Genel Müdürü ve Euro Asfalt'ın sahibi Serdar Kepenek de üzerine atılı suçlamaları kabul etmeyerek, beraatını istedi.

Mahkeme, eksikliklerin giderilmesi amacıyla duruşmayı erteledi.
 

"Farkları, yandaş danışmanlara milyon dolar olarak hediye ediyorlar"

Duruşma öncesinde adliye binası önünde açıklama yapan CHP İstanbul İl Başkanı Berhan Şimşek, partinin çabasıyla açılan bu davadaki sanıkların ilişkilerine değindi. İsfalt'ın danışmanlığı işinin, iki parça halinde Serdar Kepenek'in sahibi olduğu şirkete verildiğini ifade eden Şimşek, ''Çünkü ihale bedeli 2 milyon 300 bin TL'yi aştığında 4734 sayılı Kamu İhale Yasasına tabi oluyor. Bunu baypas edebilmek için ihaleyi 6'şar aylık iki bölüme ayırıyorlar'' dedi.

İstanbul Büyükşehir Belediyesinin ihaleleri İsfalt'a fahiş fiyatla verdiğini, İsfalt'ın da bu işleri, aldığı fiyatın 10'da birine taşerona yaptırdığını öne süren Şimşek, ''Aradaki farkları da yandaş danışmanlara milyon dolar olarak hediye ediyorlar'' şeklinde konuştu.


İddianame ve olayın geçmişi

Dönemin CHP İstanbul İl Başkanı Gürsel Tekin'in avukatı tarafından İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığına verilen suç duyurusu dilekçesinde, İstanbul Büyükşehir Belediyesinin iştiraki olan İsfalt A.Ş üzerinden İstanbul ve Ankara büyükşehir belediyelerinin zarara uğratıldığı, kamu kaynaklarının israf edilerek peşkeş çekildiği, bu işlemlerin Serdar Kepenek ve suç ortaklarınca yapıldığı öne sürülmüştü.

Konunun Üsküdar Cumhuriyet Başsavcılığı yetki alanında olması dolayısıyla dosyanın buraya gönderilmesi üzerine, Üsküdar'da başlatılan soruşturma çerçevesinde, İsfalt ile Euro Asfalt firmalarının sözleşmeleri, karşılıklı edimler incelenmiş, konusunda uzman bilirkişi heyetine inceleme yaptırılmıştı.

Bilirkişi raporu doğrultusunda Üsküdar Cumhuriyet Başsavcılığı, İsfalt zararına bir hususun olmadığı, yüklenici firma tarafından edimlerin süresinde ve öngörülen şekilde yapıldığı, olmayan ve verilmeyen bir hizmet karşılığında haksız ve gerçek dışı ödeme yapılmadığı gerekçesiyle ''kovuşturmama'' kararı vermişti.

Müştekinin itirazı üzerine Kadıköy 3. Ağır Ceza Mahkemesi, ''iddiaların değerlendirilmesi kararının mahkemeye ait olması gerektiği'' gerekçesiyle ''kovuşturmama'' kararının kaldırılmasına karar vermişti.

Bunun üzerine Üsküdar 1. Ağır Ceza Mahkemesinde görülmesine karar verilen davanın iddianamesinde, İsfalt Genel Müdürü Çağatay Kalkancı, Genel Müdür Yardımcısı Sabri Meriç ile Euro Asfalt şirketinin sahibi ve GRC şirketinin Genel Müdürü Serdar Kepenek'in, ''kamu kurum ve kuruluşlarının zararına dolandırıcılık'' suçundan 2 yıldan 7 yıla kadar hapis ve 5 bin güne kadar adli para cezasına çarptırılması isteniyor.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon