Yayıncı İrfan Sancı, 3 ayrı davadan beraat etti

Sel Yayıncılık'ın sahibi İrfan Sancı'nın, ''müstehcen kitap yayınladığı'' iddiasıyla yargılandığı 3 ayrı davada beraatına karar verildi.

Yayınlanma: 07.12.2010 - 17:26
Abone Ol google-news

İstanbul 2. Asliye Ceza Mahkemesinde art arda yapılan duruşmalardan ilkinde, ''Genç Bir Don Juan'ın Maceraları'' adlı kitaba ilişkin yayıncı İrfan Sancı ile kitabın çevirmeni İsmail Yerguz son savunmalarını yaptı.

Sancı, kitabın edebi bir eser olduğunu, yetişkinler için yayınlandığını, bu nedenle Başbakanlık Küçükleri Muzır Neşriyattan Koruma Kurulunun dava dosyasına giren raporunu yerinde bulmadığını belirterek, beraatına karar verilmesini istedi.

Yerguz da edebi bir eser çevirdiği kanaatinde olduğunu ifade ederek, beraatına karar verilmesini talep etti.

Sancı'nın avukatı Adem Sakal da davaya konu kitabın edebi bir eser, dünyaca ünlü Fransız bir şairin tüm dünyada özgürce satılan bir kitabı olduğunu söyleyerek, ''Bu şairle ilgili başka bir mahkemede, başka bir kitaptan dolayı ceza çıkmış, bu nedenle Türkiye AİHM'de mahkum olmuştur'' dedi.

Sanıklar hakkında TCK'nın 226. maddesinde düzenlenen ''müstehcenlik'' suçundan dava açıldığını hatırlatan hakim Sevim Efendiler, suçun unsurları oluşmadığından sanıkların beraatına karar verdi.

''Görgülü ve Bilgili Bir Burjuva Kadının Mektupları'' adlı kitaba ilişkin açılan davanın duruşmasında da son savunmalarını yapan yayıncı Sancı ile çevirmen Yerguz, kitabın edebi bir eser olduğunu ifade ederek, beraat talebinde bulundular.

Hakim Sevim Efendiler, ''müstehcenlik'' suçunun unsurlarının oluşmadığını belirterek, sanıkların beraatlarına karar verdi.

''Perinin Sarkacı'' adlı kitaba ilişkin açılan davaya ilişkin tek sanık olarak yargılanan ve son savunmasını yapan İrfan Sancı, kitabın edebi bir eser olduğunu, bunu konunun uzmanlarının da bildirdiğini belirterek, beraat talebinde bulundu.

Hakim Efendiler, ''müstehcenlik'' suçunun unsurlarının oluşmadığını ifade ederek, Sancı'nın beraatına karar verdi.

Duruşmaları, Uluslararası Yayıncılar Birliğinin (IPA) Yayınlama Özgürlüğü Komitesi Üyesi Anders Heger de gözlemci olarak izledi.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler