Ülke tarihinin en zorlu bütçesi mecliste

İrlanda hükümeti, ülke tarihinin en "zorlu" bütçelerinden biri olarak nitelenen 2011 bütçe tasarısını meclise sundu.

Yayınlanma: 07.12.2010 - 19:01
Abone Ol google-news

İrlanda Maliye Bakanı Brian Lenihan'ın açıkladığı tasarruf planı, harcama kesintileri ve vergi artışlarıyla gelecek sene için 6 milyar avro tasarruf öngörüyor.

Bütçenin hedefinin ekonomik büyüme ve istihdam yaratma olduğunu belirten Lenihan, Avrupa Birliği ve Uluslararası Para Fonu'nun desteği olmadan, temel kamu hizmetleri için gereken finansmanı sağlamakta ve ekonomik faaliyetleri destekleyecek bir bankacılık sistemini mümkün kılmakta ciddi sorunlar yaşayacaklarını söyledi.

İrlanda Meclisi'nin alt kanadı Dail'da yapılan görüşmelerin ardından, tasarının oylamalarının ilk bölümüne geçilecek.

Bağımsız milletvekillerinden Michael Lowry'nin, bütçeye destek vereceğine ilişkin açıklaması hükümeti rahatlatırken, süreçte belirleyici rol oynayacak diğer bağımsız milletvekili Jackie Healy-Rae'nin de Lowry ile birlikte hareket etmesi bekleniyor.


Muhalefet ve halk tepkili

Tasarı çerçevesinde özellikle sosyal yardım ödemelerinden yapılacak kesintileri eleştiren muhalefet partileri, hükümetin iddialarının aksine, gelecek sene için düşünülen 6 milyar avroluk tasarrufun ekonomik büyümeye ve istihdam yaratılmasına zarar vereceğini düşünüyor.

İrlanda polisi, sabahın erken saatlerinde protesto amacıyla meclis yakınlarına vinçle gelen bir göstericiyi gözaltına alırken, hükümetin tasarruf planlarını ve ülkenin dış yardıma muhtaç duruma getirilmesini eleştiren İrlandalılar da meclis binası önünde protesto gösterilerini sürdürüyor.

İrlanda Sendikalar Konfederasyonu öncülüğünde 27 Kasımda başkent Dublin'de düzenlenen yürüyüş ve gösterilere katılan 50 bini aşkın İrlandalı, üniversite harçlarından asgari ücrete pek çok alanda sıkı tedbirler içeren 4 yıllık tasarruf planını protesto etmişti. 2011 bütçesi, 4 yıllık planın ilk kısmını oluşturuyor.

Borç krizinin altından kalkamayan İrlanda hükümeti, Avrupa Birliği ve Uluslararası Para Fonu'ndan yardım talep etmek durumunda kalmış, yardımın miktarı 85 milyar avro olarak belirlenmişti. AB Komisyonu yetkilileri, 2011 bütçesinin meclisten geçirilmesinin İrlanda'ya yapılacak yardım için de büyük önem taşıdığını bildirmişti.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler