"Hizbullah'ın Suriye'de askeri tesisleri var"

WikiLeaks'ın yayımladığı bir belgede, Hizbullah'ın Suriye'de askeri tesisleri bulunduğu, İsrail ile Hizbullah arasında yeni bir savaşın patlak vermesi halinde İsrail'in bu tesislere saldırabileceği belirtildi.

Yayınlanma: 07.12.2010 - 20:22
Abone Ol google-news

Belgede, Suriye'nin Hizbullah'a, uzun menzilli roketler ve güdümlü füzeler de dahil olmak üzere artan desteğinin "askeri dengeyi değiştirebileceği ve İsrail ile Hizbullah arasında 2006'da çıkan savaştan çok daha yıkıcı bir sonucu olabileceği" ifade edildi.

ABD'nin Şam Maslahatgüzarı Charles Hunter'ın Kasım 2009'da yazdığı telgrafta, "Tel Aviv'deki İsraillilerin tepesine roketler yağsa da İsrail'in 2006'da olduğu gibi, Suriye'yi çatışmanın dışında bırakacak güçlü nedenleri hala var. Ancak aynı zamanda, Suriye'de bazısı yerleşim yerlerinde ve çevresinde bulunan Hizbullah tesislerini hedef almak durumunda kalabileceği zorlu gerekçelerle de karşı karşıya kalabilir" dediği bildirildi.

İsrail, 2006'da Hizbullah'la 34 gün süren savaşı Suriye'ye genişletmekten kaçınmıştı.
Hunter, Suriyeli liderlerin, Hizbullah'ı silahlandırmanın İsrail'i müzakere masasına getirmek için elini güçlendireceğine inandıklarının aşikar olduğunu da belirtti.

Yazışmada, Suriye ordusunun, 2006'dan sonra, Hizbullah tarafından benimsenen gerilla savaşı tekniklerini birleştirme girişiminde bulunduğu, bunun da "Hizbullah gerillalarının ve tesislerinin Suriye'de daha fazla alana sahip olması" anlamına geldiği ifade edildi.
Belgede, Hizbullah silahları tedariki meselesinin Suriye Devlet Başkanı Beşşar Esad ile birebir görüşmelerde gündeme getirilmesi tavsiye edildi.

ABD Dışişleri Bakanlığı Müsteşarı William Burns, geçen şubat ayında Esad ile birebir görüşmüştü.

Suriye'nin şüpheli silah akışına son vermemesi ve Suriye ile İsrail arasındaki söz savaşının ardından ABD Dışişleri Bakanı Hillary Clinton'ın, Şam elçiliğine, Esad'a bir mesaj iletmesi talimatını verdiği kaydedildi.

Hunter'ın, bu diplomatik girişimi Suriye Dışişleri Bakan Yardımcısı Faysal El Mikdad'a, İran Cumhurbaşkanı Mahmud Ahmedinejad'ın Şam'da Esad'la biraraya geldiği gün olan 25 Şubat 2010'da ilettiği bildirildi.

Wikileaks, El Mikdad ile görüşmenin içeriğini de yayımlarken, Mikdad'ın Suriye'nin Hizbullah'a silah sevkıyatını yalanladığı belirtildi.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler