"Kredi kartı borçluları da 'torba'ya girsin"

ATO Başkanı Sinan Aygün, kredi kartı borçlularının da "torbaya" girmesi için Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'a ve siyasi parti liderlerine mektup gönderdi.

Yayınlanma: 08.12.2010 - 10:20
Abone Ol google-news

Aileleriyle birlikte 6 milyon kişinin, kart borcu yüzünden icra kabusu gördüğüne dikkat çeken Aygün, ödenmemiş kredi kartı borcunun 4.1 milyar TL'ye yükseldiğini vurguladı.

Kredi kartı faizlerinin yüksekliğinin vatandaşın borçlarının katlanmasına yol açarken, bankaların da tatlı karlarını artırdığına dikkat çeken Aygün, 2010 yılının ilk 9 ayında 3 milyar 641 milyon TL'ye ulaşan kredi kartı faiz gelirinin, toplam faiz gelirleri içindeki payının yüzde 10.4 olduğu bildirildi.

ATO'dan yapılan açıklamada, ATO Başkanı Sinan Aygün'ün, kredi kartı borçlularının da torba yasaya girmesi için Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'a, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'na ve MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli'ye birer mektup yazarak, kredi kartı borçlularının durumu hakkında bilgi verdiği bildirildi. Aygün, mektubunda kredi kartı borçlarına ödeme kolaylığı sağlanması talebinde bulundu.

Merkez Bankası verilerine göre, Eylül ayı itibariyle kredi kartı borçlusu kişi sayısının 1 milyon 446 bin 622 kişiye yükseldiğini kaydeden Aygün mektubunda aileleriyle birlikte düşünüldüğünde yaklaşık 6 milyon kişinin sıkıntı yaşadığını ifade etti. Aygün, "1.5 milyon kişi borcunu ödeyememiş icra aşamasına gelinmiş, şimdi 6 milyon kişi her an icra memuru gelip kapıya dayanacak, buzdolabı, televizyon gidecek diye kabus görüyor" ifadelerini kullan

4.1 milyar TL'lik batık borç

Aygün, mektubunda, geçmiş dönemde birkaç kez yasayla ödeme kolaylığı sağlanmasına rağmen bankaların batık kredi kartı alacaklarındaki büyümenin sürdüğünü kaydetti. Aygün, 4.1 milyar TL'ye yükselen bankaların batık kredi kartı borçlarının toplam kredi kartı harcamalarına oranının yüzde 9.8'i kadar bir rekor büyüklük oluşturduğunu bildirdi.

Faizler yüksek

Türkiye'de kredi kartı borçlarının ve borçlu sayısının yüksek oluşunda kredi kartı faiz oranlarının yüksekliğinin de etkisi olduğuna dikkat çeken Aygün, mektubunda, "Örneğin Çin'de kredi kartlarına uygulanan yıllık faiz oranı en düşük ortalama yüzde 6.38 iken bu oran İngiltere'de 6.80, Yunanistan'da 8.75, Kanada'da 9.99, Avusturalya'da 11.49, Almanya'da 11.50, İrlanda'da 11.84, Bulgaristan'da 16.50, Belçika'da 16.98, Polonya'da 17.88'dir. Türkiye'de ise bu oran yüzde 29.28'dir"dedi.

Vatandaşa borç bankaya tatlı kar

Kredi kartı faizlerinin yüksekliğinin vatandaşın borçlarının katlanmasına yol açarken, bankaların da tatlı karlarını artırdığına dikkat çeken Aygün, mektubunda, şunları söyledi:
"Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu'nun verilerine göre, Türkiye'de faaliyet gösteren bankaların kredi kartı faizlerinden elde ettikleri gelir 2008 yılında 5 milyar 819 milyon TL olurken, toplam faiz gelirlerinin yüzde 11,2'sini oluşturdu. 2009 yılında bu rakam 6 milyar 102 milyon TLya yükseldi. 2009 yılında faiz gelirleri içindeki oranı yüzde 11.6'ya yükseldi. İçinde bulunduğumuz 2010 yılının ilk 9 ayındaki kredi kartı faiz geliri ise 3 milyar 641 milyon TL, toplam faiz gelirleri içindeki oranı da yüzde 10.4 oldu."

Kredi kartı borçluları da 'torba'ya girsin

Aygün, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu ve MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli'ye gönderdiği mektupta, hükümetin kamu alacaklarıyla ilgili olarak açtığı beyaz sayfanın kredi kartı borçluları için de umut doğurduğunu belirterek, "Kredi kartı borçluları da "torba"ya girsin" dedi. Aygün, kredi kartı borçlarının yeniden yapılandırılarak taksitler halinde ödenmesine ilişkin düzenlemenin "torba yasa" içerisinde yer almasına ilişkin çok sayıda talep aldıklarını belirtti.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler