Polonya Başbakanı Türkiye'de

TBMM Başkanı Mehmet Ali Şahin, Türkiye'nin AB müzakere sürecinde önüne suni olarak çıkarılan engellerin aşılması konusunda, Polonya'nın daha yüksek sesle desteğinin devamını arzu ettiklerini söyledi.

Yayınlanma: 08.12.2010 - 12:15
Abone Ol google-news

Şahin, Polonya Başbakanı Donald Tusk ve beraberindekileri makamında kabul etti.
Tusk ve beraberindekileri Mecliste görmekten duyduğu memnuniyeti dile getire Şahin, ''Lehistan ile Osmanlı İmparatorluğu arasındaki diplomatik ilişki kurulmasının 600. yıl dönümünde iki ülkenin yöneticilerinin 2014'te kutlama hazırlıkları yaptıklarını memnuniyetle öğrendim'' dedi.

Tarihi dostluğun, iki ülke arasında var olan ilişkilerin daha da geliştirilmesi için uygun bir zemin oluşturduğuna dikkati çeken Şahin, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın, Polonya ziyareti sırasında imzalanan stratejik ortaklık anlaşması ile ilişkilerin yeni bir döneme girdiğini ifade etti.

Tusk'un ziyaretinin, iki ülke arasındaki ilişkilerin ivme kazanmasına katkı sunacağına inandığını belirten Şahin, ''NATO üyesi iki ülkenin gerek bölgesel gerek küresel sorunlarda ortak görüşleri paylaşıyor olması da ilişkilerin geliştirilmesinde önemli rol oynuyor. Küresel krize rağmen Polonya'nın güçlü bir performans göstermesini özellikle ekonomiler küçülürken sizin ekonominizin büyümüş olmasını takdirle karşılıyoruz'' diye konuştu.

Polonya ve Türkiye'nin, Avrupa'nın büyüyen iki ülkesi olduğunu ifade eden Şahin, iki ülke arasındaki ticaret hacminin fazla küçülmemesinin de ekonomilerin güçlü kaldığının işareti olduğunu belirtti. Türkiye'nin, AB'ye katılım müzakerelerini yürüttüğünü anımsatan Şahin, Polonya'nın, Türkiye'nin AB sürecini samimiyetle desteklediğini bildiğini söyledi.

Sürecin bazı siyasi engellemeler nedeniyle arzu edildiği şekilde yürümediğini ifade eden Şahin, Polonya'nın, gelecek yılın ikinci yarısında AB dönem başkanlığını üstleneceğine dikkati çekti. Şahin, ''Müzakere sürecinde, Türkiye'nin önüne suni olarak çıkarılan birtakım engellerin aşılması konusunda daha yüksek sesle desteğinizin devamını arzu ediyoruz'' dedi. Şahin, iki ülkenin meclisleri arasında da takdir edilecek bir işbirliği bulunduğunu söyledi.

''Polonya'nın en karanlık günlerinde..."

Polonya Başbakanı Tusk da 600 yıl önce başlayan ilişkilerin iki ülkenin bulunduğu bölge açısından eşsiz bir olay olduğunu ifade etti. ''Polonya'nın en karanlık günlerinde bizimle dayanışma sergilediniz ve dostumuz oldunuz'' diyen Tusk, bu durumun, ortak dostluğun açıkça ve samimi bir beyanı olduğunu söyledi. Tusk, ''Küresel ekonomik krizle başa çıkmış iki ülke olarak görülmek çok güzel ve gurur verici. İki ülkenin gösterdiği performans diğer Avrupa ülkelerine göre etkileyicidir'' diye konuştu.

Donald Tusk, Türkiye'nin, bulunduğu bölgenin istikrarı için gösterdiği çabanın çok önemli olduğunu ifade etti. Türkiye'yi, AB'ye girişine adım adım yaklaştıran hareketlerin çok sevindirici olduğunu söyleyen Tusk, ''(Türkiye'nin AB'ye girmesi için devamlı şekilde sizi desteklediğimizi) söylerken haklıydınız. Bunun hem Türkiye'nin hem de AB'nin ortak çıkarı olduğunun bilincindeyiz. Polonya'nın dönem başkanlığında sürecin daha yoğun geçeceğine inanıyorum'' diye konuştu. Kabulde, Devlet Bakanı Mehmet Aydın da bulundu.
 


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler