Burhan Kuzu'ya yumurtalı protesto

Ankara Üniversitesi SBF'de düzenlenen Anayasa panelinde CHP'li Süheyl Batum'un ardından AKP milletvekili Burhan Kuzu da protesto edildi. Kuzu'ya yumurta atan öğrenciler ''Kollektif Yumurta Şenliğine Hoşgeldiniz'' pankartı açtı. Kuzu, protesto hakkında, "O yumurtaları yesinler, zihinleri açılır belki'' dedi.

Yayınlanma: 08.12.2010 - 12:20
Abone Ol google-news

Anayasa Komisyonu Başkanı Burhan Kuzu, Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi'nde, öğrenciler tarafından protesto edildi. Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi Konferans Salonu'nda düzenlenen ''Türkiye'de Anayasa'' konulu konferansa, CHP Genel Sekreteri ve Parti Sözcüsü Süheyl Batum'un ardından katılan Kuzu da, öğrencilerin protestosuyla karşılaştı.

Kuzu, toplantı salonuna gelişinde ''Kollektif Yumurta Şenliğine Hoşgeldiniz'' pankartı açan öğrencilerin, ''Üniversiteler bizimdir'' şeklindeki sloganları ve yumurta atma girişimleriyle karşılaştı. Korumalar tarafından şemsiye açılarak Kuzu, yumurtalardan korumaya çalışıldı. Öğrencilerin tepkisinin bitmesini uzun süre kürsüde bekleyen Kuzu, öğrencileri ''alkışla'' protesto etti. Öğrencilerin tepkilerinin sürmesi ve yumurta atmaya devam etmeleri üzerine Kuzu, salondan polis kordonu eşliğinde dışarıya çıkartıldı. Çevik Kuvvet polisi konferansın yapıldığı salona girerken, gazetecilerin içeri girmek istenmesi engellendi.

"O yumurtaları yesinler, zihinleri açılır belki''

Kuzu, kampüsten ayrılarak aracına binmek istediği sırada gazetecilerin soruları üzerine, ''Yazık, yazık bu ülkeye... O yumurtaları yesinler, zihinleri açılır belki'' diye konuşarak, tepkisini gösterdi. Kuzu'nun ayrılmasının ardından kampüsteki sivil polis ekipleri de kampüs dışına çıktı. Çevik kuvvet polisleri ile diğer emniyet görevlilerinin kampüs içindeki bekleyişleri sürüyor.
 

Batum'a protesto

Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi Konferans Salonu'nda düzenlenen, ''Türkiye'de Anayasa'' konulu konferansa katılan CHP Sözcüsü ve Genel Sekreter Süheyl Batum, öğrencilerin protestosuyla karşılaştı.

Toplantı salonunda sivil polis bulunduğunu da iddia eden öğrenciler, Süheyl Batum'a yönelik protestolarını sürdürdü. Öğrencilerin sözlü sataşmalarına rağmen bir süre daha konuşmasını sürdürmeye çalışan CHP Sözcüsü ve Genel Sekreter Batum, daha sonra salondan ayrıldı.

 

'Arkadaşların şu yaptıklarının hoşuma gitmediğini söyledim'

Batum, öğle saatlerinde konferansın yapılacağı Siyasal Bilgiler Fakültesi'ne geldi. ODTÜ Tarih Bölümü'nden öğretim görevlisi İlter Ertuğrul'un başkanlığını yaptığı konferansa konuşmacı olarak katılan Batum'un kürsüye gelişi ve konuşmasına başlaması sırasında, salonda bulunan bir grup öğrenci, ''Sermaye Defol'', ''Üniversiteler Bizimdir'' sloganları atarak, Batum'un konuşmasını engellemeye çalıştı. CHP'yi bir muhalefet partisi gibi davranmamak ve AK Parti'yle birlikte hareket etmekle suçlayan öğrenciler, ''Bizim hakkımızı savunmuyorsunuz, o halde üniversitelerde yeriniz yok'' şeklindeki konuşmalarıyla konferansın sonlanmasını istedi.

İstanbul'da öğrencilere yönelik uygulamaları hatırlatan öğrenciler, CHP'yi de bu konuda sessiz kalmakla eleştirdi. Batum, bunun üzerine, şöyle konuştu: ''Bana mutluluğun resmini çizebilir misin, çizemezsin ama faşizmin resmini çizersin. İşte buradaki 10 tane arkadaş. Söyledikleriniz haklı, öğrencilere yapılan muameleye hepimiz çok karşı çıkıyoruz. CHP olarak karşı çıktık. Bireysel olarak da karşı çıktık. Hayatımızda hiçbir öğrenciyi dövdürmedik. 30 yıllık geçmişimiz var, hiçbir öğrenciyi dövdürmedik. Sizlerin kişiliğiyle veya söyledikleriyle ilgilenmiyorum ama yaptığınız gerçekten bir faşizm, bana da yapsanız, buradan birine de yapsanız, kime yaparsanız yapın. Farkı görün. Sevgili arkadaşlar kendileri algılayamayabilirler ama Başbakan burada konuşuyor olsa, Egemen Bağış burada konuşuyor olsaydı, bu arkadaşlar, 3 dakika sonra polisi çağırıp dayak yiyordu ve bu ülkenin yüzde 90'ı da 'bravo' diyordu. Çok kötü bir şey bu. Biz demokrat insanlarız. CHP'nin tamamı demokrasiye inanan insanlardan oluşuyor. Arkadaşlarımızın protesto etme hakkı var ama bizlerin de şu aradaki farkı görme hakkımız olsun. Bahçeşehir, Boğaziçi, İstanbul Teknik Üniversitesinde öğrencilere konuşma hakkını vermeyen bakanlarla, konuşma hakkını vermeyen olaylarla şuradaki arkadaşların durumunu aynı kefeye koyarsanız yanlış yapmış olursunuz, ayrım yapmış olursunuz. Onların yaptığı da faşizm, sizin bana yaptığınız da faşizm.''

Batum'la protestocu öğrenciler arasındaki karşılıklı atışma bir süre devam ederken, salonda bulunan diğer öğrenciler de konferansın sürmesini isteyerek protestocu öğrencilere tepki gösterdi. Diyalogların uzaması üzerine Batum, konferansı yöneten İlter Ertuğrul ile salondan ayrıldı.
 

'Aradaki büyük fark...'

Batum, fakülte çıkışında bir gazetecinin, ''İçeride, 'bir başka hükümet iktidarda olsaydı böyle olmazdı' dediniz. Onu göstermeye mi çalıştınız'' sorusu üzerine, şunları söyledi: ''Hayır, onu değil, gerçeği göstermeye çalıştım. CHP ile, arkadaşlar onun farkına varmayabilir, genç arkadaşlar. Türkiye'de Başbakan'ı uzaktan protesto etmeye çalışan öğrencilerin dayak yediği bir ülkede yaşıyoruz. Dolayısıyla bugün CHP'yi haklı olarak rahatlıkla protesto edebiliyorlar. Aradaki büyük farka dikkat çektim. Biri faşizmin göstergesidir, iktidarın yaptığı faşist bir uygulamadır. CHP'ye yapılan da herkese yapılan bir protesto. Onlara, CHP'yi kabul etmedikleri için bizim de burada konuşmamız demokrasinin göstergesidir ama arkadaşların şu yaptıklarının hoşuma gitmediğini söyledim. 10 kişi, 15 kişi neyse, oradaki 500-600 kişinin dinleme hakkını elinden almaması gerekirdi. Ama bunları da öğreneceğiz. Nasıl hükümet faşizmin geçer yol olmadığını anlayıp, sonra da demokrasiye dönmek zorunda kalacaksa, bugün o arkadaşlar da 10 kişi ile 500 kişiyi susturmanın gerekli olmadığını, demokratik olmadığını anlayacaklar. Bu kadar basit.'' Batum, daha sonra üniversiteden ayrıldı. Yaşananlar üzerine kampüs çevresine çok sayıda polis ekibi sevk edildi.

 

Kuzu'nun ardından polisler de kampustan ayrıldı

Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesinde, öğrenciler tarafından protesto edilen Anayasa Komisyonu Başkanı Burhan Kuzu'nun Üniversite'den ayrılmasının ardından polisler de kampüsten ayrıldı. Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi Konferans Salonu'nda düzenlenen ''Türkiye'de Anayasa'' konulu konferansa, CHP Genel Sekreteri ve Parti Sözcüsü Süheyl Batum'un ardından öğrencilerin protestosuyla karşılaşan daha sonra geniş güvenlik önlemleri altından üniversiteden ayrılan Kuzu'dan sonra kampüsteki polisler de bir süre bekledikten sonra ayrıldı.

Polislerin Kuzu'yu dışarı çıkarmaları sırasında sıkılan ''biber gazından'' bazı öğrencilerin ve basın mensuplarının da etkilendiği görüldü. Polislerin içeri girmesi sırasında yaşanan kısa süreli arbedede bazı pencerelerin kırıldığı gözlendi. Polisin ayrılmasından sonra toplu halde salondan çıkan öğrenciler ''Üniversiteler bizimdir, polis defol'' şeklinde slogan atarak, kampüs girişine kadar yürüdüler. Burada da bir süre slogan atan öğrenciler, daha sonra alkışlar eşliğinde dağıldı. Öğrencilerin dağılmasının ardından, fakülte içerisinde kırılan camlar görevliler tarafından temizlendi.

Öte yandan Anayasa Komisyonu Başkanı Burhan Kuzu'nun üniversiteden ayrılırken, ''Dekan derhal istifa etmelidir'' diyerek tepkisini dile getirdiği öğrenildi. (Fotoğraf: NTV)
 


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler