"Yasanın Gökçek ile ilgisi olabilir"

Görevinin gereklerine aykırı hareket eden kamu görevlilerine verilen hapis cezasının alt ve üst sınırında indirime gidilecek; cezanın alt sınırı 1 yıldan 6 aya, üst sınırı da 3 yıldan 2 yıla düşürülecek. Muhalefetin 'Melih Gökçek için' dediği düzenlemeyle ilgili söz alan Bülent Arınç, kanunun Gökçek ile ilgili olabileceğini söyledi.

Yayınlanma: 08.12.2010 - 17:00
Abone Ol google-news

Türk Ceza Kanununda (TCK) Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi, TBMM Genel Kurulunda kabul edildi.

Kanun, TCK'nin ''görevi kötüye kullanma'' başlıklı 257. maddesinde değişiklik yapıyor.

Maddedeki ''kazanç'' kelimesi yerine, ''menfaat'' kelimesi getirilerek, suçun kapsamı genişletiliyor.

Kanuna göre, görevinin gereklerine aykırı hareket etmek suretiyle kişilerin mağduriyetine veya kamunun zararına neden olan ya da kişilere haksız bir menfaat sağlayan kamu görevlisine uygulanan hapis cezasının alt sınırı "1 yıldan 6 aya, üst sınırı da 3 yıldan 2 yıla" indiriliyor.

Görevinin gereklerini yapmakta ihmal veya gecikme göstererek, kişilerin mağduriyetine veya kamunun zararına neden olan ya da kişilere haksız bir kazanç sağlayan kamu görevlisine verilen hapis cezasının alt sınırı da 6 aydan 3 aya, üst sınırı 2 yıldan 1 yıla düşürülüyor.

Kanun, ''İrtikap suçunu oluşturmadığı takdirde, görevinin gereklerine uygun davranması için veya bu nedenle kişilerden, kendisine veya bir başkasına çıkar sağlayan kamu görevlisine'' verilen 1 yıldan 3 yıla kadar hapis cezasını koruyor, ayrıca 5 bin güne kadar adli para cezası verilmesini öngörüyor.

 

"Gökçek affedilecek"

Teklifin yasalaşmasından önce konuşan CHP Grup Başkanvekili Muharrem İnce, teklifle Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek'in affedileceğini iddia etti.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın, ''Dürüst olun'' dediğini ifade eden İnce, ''Yolsuzluğun batağına düşmeyin, yetimin hakkına üşüşmeyin, haram lokma bölüşmeyin. Taş da yumurtanın üstüne düşse yumurta da taşın üstüne düşse olan hep yumurtaya oluyor, fakir fukaraya oluyor'' diye konuştu.

 

Arınç: Gökçek ile ilgisi olabilir

Kabul edilen Türk Ceza Kanununda Değişiklik Yapan Kanun Teklifi'nin görüşmelerinde söz alan Bülent Arınç, kanunun, Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek ile ilgisinin olabileceğini söyledi. Arınç, ''Yani onun yargılandığı veya hüküm giydiği bir dosya vardır. Ne kadardır bilmiyorum'' dedi.

Ancak kendilerinin genel bir düzenleme yaptığını ifade eden Arınç, ''TCK'nın 257'nci maddesinden dosyası olanlar bu fıkralara uyduğu takdirde istifade edecektir. Gökçek'in, bu kanun çıkarılmasında bir dahli, fazladan müdahalesi olmuşsa bu müdahalesini herkesin gözünün önünde yapıyorsa telefon konuşmalarıyla veya Meclis Genel Kuruluna gönderdiği bir takım hediyelerle bunu desteklemeye çalışıyorsa çok yanlış bir iş yapıyor, çok saygısız bir iş yapıyor'' diye konuştu.

Arınç, düzenlemenin doğru, makul ve yerinde bir düzenleme olduğunu dile getirdi.

Eski RTÜK Başkanı Zahid Akman'ın da bu düzenlemeden yararlanacağına yönelik değerlendirmeleri ise Arınç, ''Akman, RTÜK üyesidir, pek çok üye de 257'nci maddeden, bir dava dolayısıyla mahkum oldu, bunun içinde CHP kontenjanından seçilen iki kişi de vardır. Sadece Akman'ı ön plana koyarak, üst kurul üyelerinin diğer isimlerini unutmak, saklamak veya dikkatlerden kaçırmak doğru değil. Verilen karar yanlıştır, Yargıtay aşamasındadır'' diye yanıtladı.

 

İLGİLİ HABERLER İÇİN TIKLAYINIZ

Gökçek: Böyle saçma sapan bir madde olmaz


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon