"Narenciye ihracatı 1 milyar dolara ulaşılabilir"

Mersin Ticaret Borsası Başkanı Abdullah Özdemir, 2009 yılında 802 milyon dolarlık ihracat gerçekleştiren narenciye sektörünün 2010 yılı sonunda bir milyar dolar seviyesine ulaşabileceğini söyledi.

Yayınlanma: 08.12.2010 - 16:31
Abone Ol google-news

Mersin Ticaret Borsası Başkanı Abdullah Özdemir Mersin Narenciye Festivali’nin ardından sektörle ilgili bir değerlendirme yaptı. Narenciye ihracatının yüzde 30’unun Mersinli firmalar tarafından gerçekleştirildiğini söyleyen Özdemir Mersin’i ‘narenciye sektörünün başkenti’ olarak niteledi ve Mersin ve narenciyeyi ‘marka’ haline getirme gayreti içerisinde olduklarını söyledi.

Mersin’in, narenciye üretimindeki artışın lokomotifi olduğunu belirten Özdemir, Mersin’de son 10 yılda narenciye üretiminin yüzde 83 oranında arttığını kaydetti. “Mersin narenciyenin sadece üretiminde değil, işlenmesi ve ticaretinde de merkez konumunda” diyen Özdemir,  geçen yıl narenciye ihracatının yüzde 30’luk kısmının Mersinli firmalarca yapıldığının altını çizerek “Yüksek üretim ve ihracat oranları, Mersin’i narenciye sektörünün merkezi haline getirdi. Mersin’de narenciye sektörünün ticareti ve ihracatıyla uğraşan 550 firma bulunuyor” dedi.

"Narenciye stratejik bir öneme sahiptir"

Türkiye’den ihraç edilen meyvenin yüzde 70’ini narenciye ürünlerinin oluşturduğunu anlatan Özdemir “Bunun anlamı şudur; ülkemizde üretilerek, dünyanın dört bir tarafına ihraç edilen narenciye ürünleri yüz milyonlarca insanın sofrasına girmektedir. Bu, insanların kafasında Türk malı imajının oluşmasında narenciye ürünleri önemli bir rol oynamaktadır. Bundan dolayı bize göre narenciye ürünleri stratejik öneme sahiptir ve her türlü desteği fazlası ile hak etmektedir. Ülkemiz narenciye ihracatı 262 milyon dolarla en başta Rusya’ya yapıyor. İhracatta Rusya’dan sonra Ukrayna, Irak, Suudi Arabistan ve Romanya geliyor” diye konuştu.
 


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler