Erdoğan: Polis tavrını koruyacak

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi'ndeki İstanbul Milletvekili Burhan Kuzu'ya yönelik yumurtalı saldırıya ilişkin değerlendirmesinde olayların 'ileri demokrasiyi hazmedemeyenlerin tavrı' olduğunu belirterek üniversite yönetimini suçlu bulduğunu söyledi. Erdoğan, "belli ideolojilerin siparişi" olarak değerlendirdiği eylemlerle yönelik polisin tepkisine ilişkin de "Bu tür adımlar atıldığı sürece görevi güvenlik olan polisimiz de ortaya gerekli tavrını koyacaktır" dedi.

Yayınlanma: 08.12.2010 - 18:01
Abone Ol google-news

Polonya Başbakanı Donald Tusk'ı kabulünün ardından ortak basın toplantısında soruları yanıtlayan Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Siyasal Bilgiler Fakültesi'nde yaşanan olayları değerlendirdi. Erdoğan aynı zihniyetin değişik yerlerdeki tezahürü olarak değerlendirdiği olaylarla ilgili şunları söyledi:
"İki haftadır İstanbul'daki tuzak tezgah neyse siyasal bilgiler fakültesi'ndeki olay da aynıdır. Kimse bunu özgürlükler adına ifade edemez. Eğer bugün siyasal bilgiler fakültesindeki olayda akademisyen özelliği ile milletvekili özelliği ile öğrenci konseyinin davetine icabetle fakülteye konferansa giden sayın Kuzu'ya karşı 100'e yakın belki daha da fazla yumurta atılmıştır. Özgürlüğün tanımında yumurta atmak varsa ayrı bir konu. Onu bilemem. Ama ben burada üniversite yönetimini bir defa suçlu buluyorum. Bu benim yaklaşımımdır. Bu yumurtalı öğrenciler üniversiteye nasıl sokulmuştur. Gerçekten siyasal bilgiler fakültesinin öğrencileri midir? Bir diğeri öğrenci olmayanların da olduğunu gördüm. Bunlar ön sıralarda olanlardı. Önümüzdeki günlerde görüntülerden çıkacaktır. Onların oradaki yaklaşım tarzları da aynı zihniyetin orada hazırladıkları tuzağın değişik bir görüntüsüdür. Bunların hangi yapının mensubu olduklarını bizler tahmin ediyoruz. Fakat tüm bu gelişmeler ülkede daha ileri bir demokrasiyi hazmedemeyenlerin daha ileri bir özgürlük standardını hazmedemeyenlerin tavrıdır. Gerçek manada özgürlük mücadelesi masada konuşarak olur. Entelektüel bir ortamda düşüncelerinizi ortaya koymakla olur. Elinize yumurtaları alıp oraya girmekle veya molotof kokteylleri ile değişik meydanlarda çeşitli yerlerde güya bayrak taşıyormuş gibi bayrak sopaları ile polise saldırmakla özgürlük mücadelesi olmaz. Bunların hepsi ortada gelişmeler ortada."

 

"Polis tavrını ortaya koyacaktır"

Erdoğan polisin İstanbul'da Dolmabahçe buluşmalarını protesto eden öğrencilere yaklaşımınına ilişkin açıklamasında "Bu tür adımlar atıldığı sürece görevi güvenlik olan, emniyet olan polisimiz de ortaya gerekli tavrını koyacaktır. Böyle bir süreç başladığı zaman farkındalıkların dışında tespitlerin dışında adımlar da atılıyor olabilir" şeklinde konuştu.
 

"CHP kendi tuzağına düşmüştür"

Yumurtalı protestoya maruz kalan CHP Genel Sekreteri Süheyl Batum'a da göndermeler yapan Erdoğan, şunları söyledi:
"Benim vekilimden önce orada konuşan ana muhalefet bizi eleştireyim derken daha sonra kurduğu tuzağa düştü. O da yumurta yağmuruna tutuldu. O da oradan kovalandı. Önce bize faşist bir yaklaşım diye tavır koyan zat daha sonra öğrencilere 'bu faşizan bir yaklaşımdır' diye tavrını ortaya koyunca gerekli cevabı almış oldu. Yani kimseyi memnun edemedi. Böyle bir yaklaşımla o da oradan kovuldu. O da yanlış o da yanlış. Bunların doğrusunu bulmamız gerekiyor."

 

"Belli ideolojilerin siparişi"

Erdoğan açıklamasında medyaya da olayların bütün ülkede cereyan ediyormuş gibi gösterilmesi tepkisi göstererek, "Burada da özellikle medyaya kınamamı yapıyorum. Bu konulardaki tavırlarında aynen terör örgütünün yaptığı olayları pişire pişire getirip döndüre döndüre ekranlara taşıması gibi bunlarında günlerce ekranlarına taşımak suretiyle ülkenin bir bölgesinde olan olaylar sanki ülkenin bütününde bu olaylar oluyormuş gibi bir havanın içine girilmesini doğru bulmuyorum. Bu yaklaşımlar yanlıştır ve yapılan yorumlar değerlendirmeler belli ideolojilerin sipariş üzere oraya getirilmesi suretiyle yaptıkları konuşmalardır" diye konuştu.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler