'Parasız eğitim istemekten' 8 aydır tutuklu

Türkiye'de parasız eğitim istemek, afiş asmak, bildiri dağıtmak, üniversite içinde stant açmak gibi nedenlerden dolayı yılbaşından bugüne dek yaklaşık 400 öğrenci gözaltına alındı, bunlardan, 50 öğrenci tutuklanarak cezaevine gönderildi.

Yayınlanma: 09.12.2010 - 08:05
Abone Ol google-news

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın İstanbul’da Roman açılımı toplantısında “Parasız Eğitim İstiyoruz Alacağız” pankartı açtıkları için 8 aydır tutuklu bulunan öğrenciler Ferhat Tüzer ve Berna Yılmaz için imza kampanyası başlatan arkadaşları, “Arkadaşlarımız, en yasal, en demokratik hak olan parasız eğitim istedikleri için 8 aydır cezaevindeler. Bu anlayış, üniversitelerde hak isteyen öğrencilere yönelik bir gözdağıdır. AKP’nin, YÖK’ün ve üniversite yönetimlerinin baskıcı anlayışına boyun eğmeyeceğiz” dediler. Bakırköy Kadın Kapalı cezaevinde kalan Yılmaz ile Tekirdağ 2 No’lu F Tipi cezaevinde kalan Tüzer 15 yıl ceza istemiyle yargılanıyor. Türkiye genelinde “parasız eğitim istemek”, “afiş asmak”, “bildiri dağıtmak”, “üniversite içinde stant açmak” gibi nedenlerden dolayı yılbaşından bugüne dek yaklaşık 400 öğrenci öğrenci çeşitli suçlamalarda gözaltına alındı, bunlardan 50 öğrenci çeşitli illerde tutuklanarak cezaevine gönderildi.

Örgüt üyeliği

Trakya Üniversitesi Teknik Bilimler Meslek Yüksekokulu Makine Bölümü 2. sınıf öğrencisi Ferhat Tüzer ve Ankara Üniversitesi Dil Tarih Coğrafya Fakültesi Antropoloji Bölümü 4. sınıf öğrencisi Berna Yılmaz, mart ayında Abdi İpekçi Spor Salonu’nda düzenlenen “Roman açılımı” toplantısında “Parasız eğitim istiyoruz, alacağız” yazılı pankart açtı. Yaka paça gözaltına alınıp, darp edilerek tutuklanan Yılmaz ve Tüzer’e “örgüt üyesi” oldukları iddiasıyla 15 yıla kadar hapis istemiyle İstanbul 10. Ağır Ceza Mahkemesi’nde dava açıldı. İlk kez 30 Eylül’de hâkim karşısına çıkan öğrencilerin davası 14 Aralık Salı günü görülecek.

8 aydır hâkim karşısına çıkmayı bekleyen öğrencilerin arkadaşlarından Gençlik Federasyonu üyesi Gökçe Uluada, Tüzer ve Yılmaz’ın 8 aydır cezaevinde tutuklu bulunduğunu anımsatarak şunları söyledi:

“Anayasada eğitimin hak olduğu, devletin bunu karşılamak zorunda bulunduğu maddesi var. Bu en tabii hakkımız hiçe sayılıyor. Kendi yasalarına bile saygı göstermeyen bir hükümetle karşı karşıyayız” dedi.

Ferhat Tüzer ve Berna Yılmaz’ın “örgüt üyesi” suçlamasıyla tutuklandığını ifade eden Uluada “Yasalara uygun olarak kurulmuş Gençlik Federasyonu’nu örgütle bağdaştıracak kadar pervasızlaşabiliyorlar” diye konuştu.

Dayanakları yok

Kendilerinin de bugün aynı konu kapsamında çeşitli eylemler yaptıklarını anlatan Uluada şunları söyledi: “Örgüt üyeliği suçlamasını hiçbir şeye dayandırmadan uyguluyorlar. 20’ye yakın Gençlik Federasyonu üyesi arkadaşımız benzer suçlamalarla cezaevinde. Bütün demokratik eylemleri suç delili olarak sayıyorlar.”


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler