Tayvanlı ve Çinli liderlerden tarihi görüşme

Tayvan Devlet Başkanı Ma Ying-jeou, Çin'in Tayvan'la ilişkilerinden sorumlu yetkilisi Chen Yunlin ile 5 dakika süren tarihi bir görüşme yaptı. Protestolar arasında devlet konuk evinde yapılan görüşmede Ma, Ada'yı ziyaret eden Çinli yetkilinin ziyaretini ''başarı'' olarak niteledi ancak iki ülke arasındaki anlaşmazlıkların hala devam ettiğini söyledi.

Yayınlanma: 06.11.2008 - 08:13
Abone Ol google-news

Tayvan Devlet Başkanı Ma Ying-jeou, Çin'in Tayvan'la ilişkilerinden sorumlu yetkilisi Chen Yunlin ile 5 dakika süren tarihi bir görüşme yaptı.

Protestolar arasında devlet konuk evinde yapılan görüşmede Ma, Ada'yı ziyaret eden Çinli yetkili ile el sıkıştı ve taraflar birbirlerine hediyeler verdi. Ma, Çinli yetkilinin ziyaretini ''başarı'' olarak niteledi ancak iki ülke arasındaki anlaşmazlıkların hala devam ettiğini söyledi.

Tayvanlı lider, yaklaşık 60 yıl aradan sonra ilk kez üst düzeyde yapılan görüşmede, taraflar arasında daha önce imzalanan, dönüm noktası niteliğindeki anlaşmayı övdü. Söz konusu anlaşma, havacılık endüstrisinin ve gemicilik hatlarının artırılmasını öngörüyor. Anlaşma, gıda güvenliği konusunda daha iyi işbirliği için önlemleri de içeriyor.

Taraflar, 6 ayda bir üst düzey görüşme yapmak ve gelecek toplantıda mali konuları ele almak için anlaştı, ancak Ma, ''hala görüş farklılıkları olduğunu inkar edemeyiz, özellikle Tayvan'ın güvenlik ve uluslararası statüsü konusunda'' dedi.

Tayvan liderine ünlü bir sanatçının, üzerinde at resmi bulunan bir tablosunu hediye eden Çinli yetkili Chen ise herhangi bir açıklama yapmadı. Ma, Çince'de ''at'' anlamına geliyor.

Tarihi görüşme, Tayvanlı bağımsızlık örgütlerinin gösterilerinden kaçınmak için planlanandan 5 saat önce yapıldı. Gösteriler nedeniyle yüzlerce polis, dikenli tellerle örülü barikatlarla caddeleri kapattı. Chen'in Ma'ya ''devlet başkanı'' şeklinde hitap etmemesi yüzlerce protestocuyu kızdırdı. Kalkanlı polisle itişip kakışan kalabalık, görüşmeden sonra devlet başkanlığı sarayına doğru yürüdü.

Komünistlerin kanlı bir iç savaşı kazanıp 1949 yılında anavatanı ele geçirmesi üzerine Tayvan ve Çin ayrılmıştı. Pekin yönetimi, Tayvan'ın demokratik yolla seçilmiş hükümetini resmen tanımıyor ve Ada'yı, eninde sonunda birleşmesi gereken Çin bölgesi olarak görüyor.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler